De gemeente Breda gaat de graven van Molukse KNIL-militairen en hun echtgenotes onderhouden. Daarnaast komen er meerdere initiatieven om de Molukkers te eren.
Vanaf 1 januari zal de gemeente de kosten van de grafrechten en groot onderhoud van de graven op zich nemen. Ook wordt er eenmalig bedrag vrijgemaakt voor het plaatsen van informatieborden bij de ingang op begraafplaatsen Zuylen en Driesprong met daarop de namen van de Molukse KNIL-militairen die op er begraven liggen en worden de graven gemarkeerd.
In 1951 arriveerden 12.500 Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen in Nederland. Hun verblijf in Nederland zou tijdelijk zijn, in afwachting van een terugkeer naar de vrije Republiek der Zuid-Molukken. Dit zou, wat later bleek, nooit gebeuren. In 1963 vestigde een deel van de gemeenschap zich in de Bredase wijk de Driesprong. Na moeizame jaren werd er in 1996 een convenant opgesteld tussen de gemeente en de Molukse gemeenschap, waarin de geschiedenis van de Molukkers werd erkend.
Naast het onderhouden en markeren van de graven komt er een herdenkingsplek in park Valkenberg gecreëerd met een gedenkteken ter herinnering aan de Molukse KNIL-militairen.