De gemeente Breda wil met een nieuwe VvE-aanpak helpen om woningen te verduurzamen. Appartementencomplexen die worden beheerd door een Vereniging van Eigenaren (VvE) blijven hierin nu vaak nog achter en daar wil de gemeente verandering in brengen.
Volgens de gemeente zijn er in Breda 16.000 appartementen waarvan het beheer en onderhoud in handen is van een VvE. Wethouder Peter Bakker (Groen Links-PVDA) geeft aan dat veel appartementen een energielabel C of lager hebben. “Een beter geïsoleerde woning zorgt voor lagere energiekosten, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot. Maar hoe pak je verduurzamen aan als VvE? Daar willen we als gemeente graag bij helpen”, aldus de wethouder.
De gemeente wil VvE’s stimuleren om met de isolatie van hun woningen aan de slag te gaan. Een samenwerking met VvE Transitie Centrum Brabant en VvE Belang ondersteunt dit doel. De samenwerking is een pilot en richt zich op het informeren en activeren van VvE’s, onder andere door het bieden van praktische ondersteuning in de vorm van informatiebijeenkomsten en cursussen. Op woensdagavond 2 april is de eerste informatieavond geopend door wethouder Bakker. Dat de vraag naar informatie groot is blijkt uit de hoge opkomst, gaf de wethouder aan. Meer dan 200 deelnemers van 125 verschillende VvE’s hadden zich aangemeld.
De gemeente verwacht dat het ondersteunen van de VvE’s een aanzienlijke impact zal hebben op de verduurzaming van de stad. In 2026 hoopt de gemeente een subsidieregeling te kunnen starten voor VvE’s in specifieke wijken. Daarnaast wordt onderzocht hoe de subsidie woningisolatie voor grondgebonden woningen kan worden uitgebreid naar appartementen. Voor VvE’s is er vanaf nu een helpdesk beschikbaar in Breda. Meer informatie staat op Verduurzamen woningen in een VvE/Alles over een duurzaam Breda.