Na een maandenlange verbouwing gaat een deel van het Stedelijk Museum in Breda op 13 mei weer open. In dat eerste vernieuwde deel is deze zomer de overzichtstentoonstelling Arcadia te zien met werk van kunstenaar Ruud van Empel.
Breda doet mee aan de Europese ontwerpwedstrijd Europan met twee locaties in de stad: de bestaande wijk Schorsmolen en het voormalige suikerfabrieksterrein ’t Zoet, dat een nieuwe bestemming als stadswijk moet krijgen. Emmanuel Naaijkens belicht weer enkele actuele artikelen van kunstplatform Brabant Cultureel.
Bredase wijken Schorsmolen en ’t Zoet onderdeel ontwerpwedstrijd
Breda is een van de deelnemers aan Europan, een tweejaarlijkse Europese ontwerpwedstrijd voor jonge architecten op het gebied van stedenbouw, architectuur en landschap. De stad heeft twee heel verschillende locaties ingebracht waar de komende jaren veel werk aan de winkel is.
Schorsmolen, aan de rand van de centrum, is weliswaar nog niet zou oud, maar toch toe aan een opknapbeurt. De oorspronkelijke negentiende-eeuwse wijk ging ondanks veel protest in de jaren zeventig en tachtig compleet tegen de vlakte om plaats te maken voor een nieuwe karakterloze stenige woonwijk. Vlakbij Schorsmolen ligt ’t Zoet, een naam die verwijst naar de fabrieksterrein waar meer dan honderd jaar suiker werd geproduceerd. Breda wil er nieuwe stadswijk ontwikkelen en kan dus wel wat input voor de plannen gebruiken.
Arcadia toont overzicht van werk kunstenaar Ruud van Empel
Met de overzichtstentoonstelling Arcadia geeft het Stedelijk Museum Breda vanaf 13 mei een uitgebreid overzicht van het werk van kunstenaar Ruud van Empel (Breda, 1958).
De expositie toont meer dan 130 werken van deze omvang van de internationaal bekende kunstenaar met Bredase roots. Het gaat om een selectie uit zijn complete oeuvre: van zijn opleiding tot ontwerper aan de St. Joost Academie in Breda tot zijn internationale doorbraak als kunstenaar.
De Nederlandse deelname in deze editie van Europan is dit keer een Brabantse aangelegenheid. De andere Nederlandse locaties liggen in Etten-Leur, Tilburg en Waalwijk.
Met zijn kleurrijke beelden, samengesteld uit honderden fotofragmenten, creëert Van Empel een eigen realiteit. Hij werd vooral ook internationaal bekend met series waarin kinderen de hoofdrol spelen. In zijn recente werk is de mens afwezig en toont Van Empel zich meer en meer een schilder. Zijn wonderlijke, hyperrealistische wereld van flora en fauna is een actuele interpretatie van het klassieke Arcadia. Het werk van Ruud van Empel is opgenomen in de collecties van musea in binnen- en buitenland, waaronder het Rijksmuseum en Groninger Museum, Museum Voorlinden, FNAC Collection in Parijs, Sir Elton John Photography Collection in London en het MoPA Museum of Photographic Arts in San Diego.
Vanaf 10 juni is het hele museum weer open en daarmee ook een nieuwe vaste tentoonstelling over de Nassaus van Breda.
Luister elke zondagochtend om 11:00u naar GrensGeluiden op BredaNu radio. Luisteren kan via 107.3 FM, op de kabel (Ziggo 915 of 1915, KPN 1008, XS4ALL 1008) of via bredanu.nl. Bij GrensGeluiden Podcast kan je extra audio en afzonderlijke items beluisteren.