Stedelijk Museum duikt in de Nassau-historie

Dat Breda onlosmakelijk verbonden is met de koninklijke familie, dat zal voor de meeste inwoners van de stad geen geheim meer zijn. Engelbrecht van Nassau werd in de 15e eeuw Heer van Breda meer dan 150 jaar zou de familie Van Nassau over de strategisch belangrijke stad Breda heersen. Over die periode en hoe het leven er in die tijd aan toe ging op het Kasteel van Breda, heeft het Stedelijk Museum een nieuwe vaste expositie gemaakt. In drie zalen wordt het omvangrijke verhaal verteld.

Het museum laat veel objecten zien uit eigen collectie, maar ook archeologische opgravingen en materiaal uit het stadsarchief en de koninklijke bibliotheek komen voorbij. Van kleine botjes die overbleven na een feestmaaltijd op het kasteel, tot een indrukwekkende toren, volgens het oorspronkelijke ontwerp van de Grote Kerk.

Genoeg te leren

Volgens conservator oude kunst Monique Rakhorst valt er genoeg te leren van de expositie. Van jong tot oud en van toerist tot geboren en getogen Bredanaar. Al ziet die laatste groep natuurlijk vaak de mooie historische kant van het Bredase Nassauverhaal voorbij komen. Maar pracht en praal was het zeker niet altijd. Ook daar wordt over verteld in de drie zalen van de expositie.

De expositie is vanaf dit weekend open voor het publiek.