Onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’ wordt de maand oktober met het thema ‘Wat een ramp!’ in de spotlight gezet. Tijdens de Bredase maand van de geschiedenis verenigen Nieuwe Veste, Stadsarchief Breda en Stedelijk Museum hun krachten. De hele maand is er een gevarieerd aanbod op verschillende locaties te zien in de stad. Onder de paraplu van de Bredase maand van de Geschiedenis doen een groot aantal deelnemers mee met evenzoveel activiteiten.
Wat een ramp!
In ieder leven komen ze voor: rampen. Van het overlijden van een naaste tot een dorp dat weg spoelt. Een ramp kent vele verschijningsvormen. In Breda worden we in het verleden gechanteerd met brandbrieven en blussen we de stadsbranden in de 18e eeuw. We kijken naar rampen die noodmuskaat en de Vrede van Breda veroorzaken en we horen ook hoe we rampen probeerden te voorkomen.
Een tipje van de sluier
De voorstelling Piano stemmen is een muziektheater over het verleden van systematische roof van voornamelijk Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een indrukwekkende voorstelling met maar liefst 18 piano’s.
Schrijver Suzie Zijlstra vertelt over de vergeten verhalen van vrouwen in Nederlands Indië en hun sleutelrol in de samenleving. Schrijver Anne-Lot Hoek gaat in op de vrijheidsstrijd in Bali. Haar boek is genomineerd voorde Libris Geschiedenisprijs.
In het Mondiaal Centrum Breda is een symposium waarin de Vrede van Breda centraal staat. Journalist schrijver Willem Oosterbeek en directeur van Stichting Musea Bekennen Kleur Aspha Bijnaar, gaan in hun lezingen dieper in op de gevolgen van het handelsverdrag uit 1667 voor de Banda-eilanden en Suriname.
Op 31 oktober vertelt historicus Femke van Deen en op initiatief van Stadssociëteit de Gouden Cirkel over twee echtgenotes van Willem van Oranje: Anne van Saksen en Charlotte de Bourbon. Hun handelingen waren net zo goed van historisch belang en hebben misschien zelfs rampen voorkomen.
Kijk voor meer activiteiten op de website van de Bredase Maand van de Geschiedenis.