Kielegats Boek: Het oudste carnavalsverhaal nu als luisterboek

Opnames van het Kielegats (luister)boek in de studio van BredaNu | Foto: John van Ierland

Dit carnavalsseizoen draait volledig om het 8 x 11-jarige jubileum van Kielegat, een bijzondere mijlpaal voor het Bredase carnaval. Ter ere van deze historische viering presenteert schrijver John van Ierland een unieke primeur: het iconische Kielegats Boek is nu beschikbaar als luisterboek.

Het Kielegats Boek vertelt het fascinerende verhaal van de list van het Turfschip, een gebeurtenis uit 1590 waarin Breda werd heroverd op de Spanjaarden. Terwijl de Spaanse bezetters carnaval vierden, voerden Adriaen van Bergen en Prins Maurits een gewaagd plan uit. Het verhaal combineert historische feiten met de rijke carnavalscultuur die sindsdien de stad kenmerkt.

“Toen Stichting Kielegat mij vroeg om dit boek te schrijven, was ik meteen enthousiast,” vertelt auteur John van Ierland. “Het is het meest spannende carnavalsverhaal dat ik ken, en het geeft ons carnaval een diepere historische betekenis.”

Een luisterboek vol leven

Wat het luisterboek bijzonder maakt, is de hoorspelachtige aanpak. “De hoofdrollen uit het verhaal spelen ook een hoofdrol in de Bredase carnaval”, zegt John. Acht stemacteurs brengen het verhaal tot leven, waaronder burgemeester Paul Depla, Bart Stoop (bekend als Peter Selie) en oud-prins Danny de Klerck. John van Ierland neemt zelf de rol van verteller op zich. Naast de stemmen worden ook de originele carnavalsliedjes uit het boek volledig gezongen.

“Het luisterboek is een moderne manier om dit verhaal te beleven,” legt John uit. “Het is perfect voor onderweg, tijdens het sporten of gewoon thuis op de bank. Daarnaast sluit het aan bij de groeiende populariteit van luisterboeken.” Het verhaal duurt bijna drie uur.

Een eerbetoon aan de Kielegatse traditie

Het luisterboek is te verkrijgen via de website van John van Ierland, de webshop van Stichting Kielegat en de Kielegat-app. “Het verhaal verbindt generaties en weerspiegelt de ziel van ons carnaval,” zegt Van Ierland. “Met dit project maken we het erfgoed toegankelijker dan ooit.”