Zes mannen veroordeeld voor vechtpartij tijdens carnaval in Breda

Het gerechtsgebouw. Archieffoto | Foto: BredaNu

Zes personen die afgelopen carnaval betrokken waren bij een vechtpartij, zijn door de rechtbank in Breda veroordeeld. Vijf mannen kregen een taakstraf en voorwaardelijke gevangenisstraffen. Een 22-jarige man uit Dordrecht werd zwaarder gestraft voor poging tot doodslag en kreeg vijftien maanden celstraf. Op 11 februari 2024 eindigde een carnavalsavond in Breda in een ernstige vechtpartij op de Visserstraat, waarbij drie slachtoffers zwaar werden mishandeld. De politie arresteerde zes mannen tussen de 21 en 26 jaar, en de rechtbank veroordeelde hen voor hun rol in het geweld.

De vechtpartij ontstond nadat twee groepen mannen elkaar confronteerden in het centrum van Breda. De zes verdachten belaagden drie slachtoffers door hen te slaan en te schoppen. De politie kon nog diezelfde avond ingrijpen en drie van de daders arresteren. Uiteindelijk werden zes mannen in verband gebracht met de mishandelingen.

Poging tot doodslag

De 22-jarige verdachte uit Dordrecht werd veroordeeld voor poging tot doodslag. Op camerabeelden is te zien hoe hij een slachtoffer knietjes gaf in de buik en rug. Terwijl een ander slachtoffer op de grond lag, schopte hij herhaaldelijk en hard tegen het hoofd, zelfs nadat het slachtoffer bewusteloos was geraakt. Als gevolg hiervan liep het slachtoffer ernstige verwondingen op, zoals hoofdwonden, bloeddoorlopen ogen en een hersenschudding.

Een van de slachtoffers verklaarde dat hij tijdens de aanval extreme angst voelde en nog steeds last heeft van psychische en fysieke klachten. Hij voelt zich minder veilig op straat en is voortdurend alert. De rechtbank benadrukte dat de verdachten van geluk mogen spreken dat de fysieke schade bij de slachtoffers beperkt bleef.

Gedragstraining

Naast de straffen zijn de mannen verplicht om deel te nemen aan gedragstrainingen gericht op alcoholgebruik en agressiebeheersing. Uit een rapport bleek dat alcohol een belangrijke rol speelde in hun gewelddadige gedrag tijdens de vechtpartij.