Vlaggenparade ‘Walk of Fame’ brengt eerbetoon aan Poolse bevrijders

Ter gelegenheid van 'Breda 80 jaar Bevrijd’ is er een vlaggenparade geïntroduceerd. De zogeheten ‘Walk of Fame’ eert tachtig Poolse soldaten die Breda hebben bevrijd, die daarna Bredanaren zijn geworden. “Ik hoop dat mensen beseffen dat andere mensen hun leven hebben opgegeven, zodat wij hier in onze vrijheid kunnen leven.” 

De vlaggenparade is een initiatief van het Maczek Memorial Breda. De vlaggen hangen aan lantaarnpalen vanaf de Generaal Maczekstraat tot aan het Kloosterplein. Volgens de vlaggenontwerpster Myrthe Koppelaar is dit idee ontstaan om te kijken wat er in Breda precies is gebeurd. “Welke route hebben de Polen eigenlijk gelopen om ons te bevrijden, welke gevechten hebben zij gestreden en waarom is onze stad nog zo mooi? Zulke verhalen hebben in het nu heel veel betekenis.” 

Van Bevrijder tot Bredanaar

De Walk of Fame volgt een route die de Poolse bevrijders zelf hebben gelopen naar de bevrijding van Breda. Wandelaars komen onderweg verschillende monumenten tegen die ze kunnen bezichtigen. De vlaggen zijn speciaal voor de ongeveer 350 Poolse soldaten die na de oorlog ervoor kozen om hun bestaan op te bouwen in en rond Breda. “De bevrijders op de vlaggen hebben tijdens de Hongerwinter veel relaties opgebouwd, vriendschappen gesloten en zijn daardoor in Breda gebleven.”

Tekst gaat door onder de foto

De opbouw van de vlaggen in de Generaal Maczekstraat.

“Tachtig bevrijders voor tachtig jaar vrijheid vanaf 1944″, vertelt Peter Haagh van het Maczek Memorial Breda. Op de vlaggen zijn de volledige namen van de soldaten te zien. Bij elke vlag staat een nummer vermeld voor meer informatie op de website van het Maczek Memorial. “Wat ik heel belangrijk vind, is dat dat de bevrijders, die ook Bredanaren zijn geworden, het erepodium krijgen en ook soort van gehuldigd worden met iedere vlag”, aldus Koppelaar.  

‘Ingrijpende verhalen’

Volgens Haagh zijn de Poolse bevrijders ereburgers van de stad geworden. “Al die mensen hebben hun eigen verhalen. Die ontsluiten wij met deze vlaggen. Het zijn ingrijpende verhalen, soms ook mooie of verdrietige verhalen.” Koppelaar hoopt dat mensen beseffen dat je vrijheid niet zomaar krijgt. “Heel veel mensen hebben daar hun leven voor gegeven en ik vind het goed dat we daar dankbaar voor mogen zijn.” Naast de vlaggenparade biedt de app ‘About this Building’ en rondleidingen met een gids meer informatie over de bevrijders.

Om meer aandacht te vestigen op de rol van Poolse soldaten introduceert Maczek Memorial Breda de Pools-Bredase bevrijdingsvlag. Deze vlag is geïnspireerd op het uit-shirt van NAC van dit seizoen. Van 12 oktober tot eind november zijn tachtig Poolse bevrijders terug te zien in het Bredase straatbeeld.