Nepagenten misleiden ouderen in Brabant

Het Bredase politiebureau aan de Claudius Prinsenlaan | Foto: BredaNu

Afgelopen weekend kwamen er meerdere meldingen binnen bij de politie over nepagenten die met een praatje mensen proberen op te lichten en te beroven. Onder andere in de regio Breda, Prinsenbeek en Etten-Leur probeerden de daders toe te slaan, zo laat de politie weten.

De oplichters doen zich voor als politiemedewerkers, waarna ze oudere mensen opbellen met de smoes over inbraken. Er zouden zogenaamde inbraken hebben plaatsgevonden in de buurt, of de inbrekers die zijn aangehouden, zouden een lijst in bezit hebben met namen en adressen van bewoners. De oplichters proberen op deze manier hun slachtoffers zover te krijgen om waardevolle spullen te geven, zoals geld en sieraden. De politie vermeldt op haar website dat er zowel mannelijke als vrouwelijke nepagenten zijn die de truc proberen.  

Slachtoffers misleiden

Het gaat soms zo ver dat de bellende oplichters gebruikmaken van de naam van een echte politieagent. Dat gebeurde dit weekend bij een wijkagent in Etten-Leur. Bij een aantal incidenten is het de nepagenten gelukt om buit te maken. Zo lukten het afgelopen zaterdag in Waalwijk bij een 78-jarig slachtoffer en in Moergestel is een 82-jarige slachtoffer geworden. Terwijl de oplichter in gesprek is met het slachtoffer, gaat zijn of haar ‘collega’ naar het huis van het slachtoffer om de waardevolle spullen te fotograferen of veilig op te slaan. Op deze manier willen de nepagenten voorkomen dat hun slachtoffer alarm kan slaan en proberen ze voor afleiding te zorgen. De politie waarschuwt dat zij zelf nooit langskomen om waardevolle spullen te fotograferen, op te halen of ergens anders veilig onder te brengen.  

Voor meer informatie is er op maandag 30 september vanaf 17.00 uur, of dinsdag 1 oktober tot 16.00 uur, in het regionale opsporingsprogramma Bureau Brabant op Omroep Brabant meer te zien over de praktijken en eventuele tips. Daarnaast is er op dinsdagavond 1 oktober het evenement ‘Veilig Online’ in Roosendaal, dat ook op YouTube te volgen is. Samen met drie andere organisaties gaat de politie in op internetcriminaliteit.