Jaarlijkse stripfestival weer van start in Breda

Stripfestival Breda, archieffoto | Foto: Stripfestival Breda

Het Stripfestival Breda gaat dit weekend van start in het Chassé Theater. In het hele theater zijn internationale stripmakers en uitgevers te vinden die hun meest spectaculaire en nieuwste producties presenteren. Bovendien gaan kinderen de strijd aan tijdens het NK Striptekenen.

Tijdens het grootste jaarlijkse stripevenement in de Benelux zijn er veel activiteiten te doen voor liefhebbers. Zo is er een ‘kids area’ met arcade games, een schmink- en knutselhoek, filmzaal en gastoptredens van Geronimo Stilton en De Furries. Meer dan honderd stripmakers uit binnen- en buitenland komen hun fans ontmoeten en hun handtekening signeren. De tekenaars van Donald Duck en Tina zijn als speciale gasten voor het festival uitgenodigd. Daarnaast wordt het speciale stripboek ‘De Erfenis’ gepresenteerd. Het stripboek is een verzameling van Brabantse verhalen tijdens de Tweede Wereldoorlog die niet verloren mogen gaan en op deze manier in stripvorm worden doorgegeven. 

NK Striptekenen voor de jeugd

Een ander onderdeel van het festival is de negende editie van het NK Striptekenen. Kinderen van 9 tot 17 jaar uit heel Nederland konden drie maanden lang hun inzending indienen. De jury selecteerde daaruit veertien finalisten in drie leeftijdscategorieën (9-11 jaar, 12-14 jaar en 15-17 jaar). De finalisten moeten op zondag in een wedstrijd hun tekentalent laten zien. De jury, onder leiding van Michel Nadorp (lead tekenaar bij Donald Duck), maakt bekend welke drie deelnemers zich Kampioenen Striptekenen 2024 mogen noemen. De drie kampioenen gaan naar huis met een mooie trofee en een stripboekenpakket ter waarde van 250 euro. De mascottes van het NK dit jaar zijn Roos Vink en De Kosmonaut, beiden getekend door Jan Vriends. 

Daarnaast wordt de prestigieuze Willy Vandersteenprijs voor de derde keer uitgereikt. De plaatsvervangende burgemeester van Breda, Carla Kranenburg-van Eerd, overhandigt de prijs voor het beste Nederlandstalige album aan Jan Vriends voor het boek ‘De Kosmonaut’. Jan Vriends ontvangt 5.000 euro en een opdrachttekening van de vorige winnaar.