Kritiek op Tranen van Van Cooth na gebruik plastic confetti: ‘Na afloop hadden we direct spijt’

Tranen van Van Cooth, archieffoto | Foto: BredaNu

Het Bredase levensliedfestival Tranen van Van Cooth is door de gemeente Breda op de vingers getikt vanwege het gebruik van plastic confetti en serpentine tijdens de afgelopen editie. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders bekendgemaakt, nadat hierover vragen waren gesteld in de gemeenteraad. Peter Marijnissen, voorzitter van het evenement, gaf aan spijt te hebben van het gebruik van de confetti.

De fracties van PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren stelden vragen in de gemeenteraad na het evenement. Volgens de Bredase Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is het bij buitenevenementen alleen toegestaan om confetti en slingers van afbreekbaar papier te gebruiken. Vanwege het gebruik van de plastic variant, bleef er volgens de fracties na het evenement veel afval achter. De organisatie van Tranen van Van Cooth besteedt licht en geluid uit aan een extern bedrijf, dat het gebruik van confettikanonnen voorstelde. “We stemden ermee in omdat het ons een leuk idee leek. Na afloop hadden we direct spijt”, legt Marijnissen uit. “We proberen het terrein altijd zo schoon mogelijk te houden, maar door de confetti werd het één grote ravage.”

Boete?

De gemeente heeft inmiddels contact opgenomen met de organisatie. Welke consequenties er zullen volgen, is nog niet duidelijk. Mogelijk krijgt de organisatie een bestuurlijke boete, maar er kunnen ook gevolgen zijn voor toekomstige vergunningsaanvragen. “Ik ben het eens met de gemeente, dit was absoluut niet wat ik voor ogen had. De volgende keer laten we de slingers en confetti achterwege”, aldus Marijnissen.