Valpreventie dagen in Breda: ‘Wij willen ouderen juist lekker actief en gezond houden’

Valpreventie Breda organiseert gratis beweegtesten en valanalyses op verschillende locaties in Breda. Tijdens deze testdagen meten fysiotherapeuten en sportcoaches de fitheid en valrisico's van ouderen. Na afloop van de testen ontvangen deelnemers persoonlijk advies.  

De testdagen worden gezamenlijk georganiseerd door zes organisaties, zoals Breda Actief, de Gemeente Breda, Stichting Samen Gezond Breda en NAC Maatschappelijk. Volgens Shania Faber, coördinator van Stichting Samen Gezond Breda, zijn deze testdagen bedoeld om het valrisico onder de ouderen aan te pakken. “We gaan kijken of er een valrisico is, en zo niet, hoe we dat voorkomen. Als het risico wel aanwezig is, bekijken we hoe we dat kunnen verminderen of verhelpen.” 

Veilig leren vallen

De Valpreventie is volgens Faber een middel om ouderen zo fit mogelijk te houden. “Eerst leren we hoe te vallen, zodat wanneer iemand valt, diegene geen grote blessures oploopt. Maar dat diegene juist veilig kan vallen en misschien een blauwe plek zou krijgen, maar geen heup of pols zou gaan breken.” De eerste editie van de Valpreventie vond afgelopen april plaats. Daar konden 500 ouderen hun valrisico laten screenen. “Vanuit daar zijn er 275 mensen doorgestroomd naar een valpreventie-interventie, en die proberen wij vanuit Breda Actief en Stichting WIJ weer door te stromen naar een structureel beweeg aanbod. Dus dat ze in beweging blijven”, vertelt Faber.  

‘Zo naast de stoep’

Een van de oud-deelnemers is Machteld. Nadat zij een uitnodiging kreeg in de brievenbus, besloot ze om mee te doen. “We moesten langs een band lopen om te kijken of ons evenwicht goed is. Ook moesten we een aantal rondes lopen om te zien hoeveel we in dat tijdspad konden lopen. Daarna had ik een gesprek met een fysiotherapeut.” Uit de testdag kreeg ze het advies om mee te doen aan Samen in Beweging, dat wordt georganiseerd door Breda Actief. Ouderen van 60 jaar en ouder gaan gedurende 8 weken met een groep verschillende sporten en bewegingen uitproberen, waarbij een sportcoach hen helpt.  

Volgens Machteld is Valpreventie een voorbeeld van goede initiatieven, doordat de testdagen toegankelijk en laagdrempelig zijn. “Veel mensen denken dat overkomt een ander en mij niet. Ik ik fiets en wandel veel. maar er zijn natuurlijk ook mensen die heel weinig doen. Dan is de kans veel groter, als je buiten komt en je niet oplet, dat je zo naast de stoep stapt. Dus je kan er zelf ook veel aan doen, tenzij je gezondheid het niet toelaat om actief te blijven. Ik wil graag gezond oud worden, dat is mijn doel”, aldus Machteld.

Faber probeert ouderen mee te geven dat het ook preventief kan werken. “Je kunt beter aan de voorkant al iets doen dan pas te beginnen wanneer het al te laat is.” Van maandag 30 september tot en met vrijdag 11 oktober kunnen ouderen op negen verschillende locaties in Breda terecht voor de testdagen.