Singelloop Breda vrijwel uitverkocht, maar brengt ook uitdagingen met zich mee

De Bredase Singelloop in 2023 | Foto: BredaNu

Aanstaande zondag vindt de jaarlijkse Singelloop in Breda plaats, een evenement dat al jaren duizenden hardlopers trekt. Dit jaar zijn de meeste onderdelen van de Singelloop volledig uitverkocht, een succes. Dat brengt natuurlijk ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Na het vroegtijdig stilleggen van de Dam tot Damloop door overbelasting van de EHBO, heeft de organisatie extra maatregelen genomen om de veiligheid van de deelnemers te waarborgen.

Bestuurslid Olivier Stulemeijer van de Bredase Singelloop verwacht dit jaar meer dan 4.000 extra deelnemers ten opzichte van vorig jaar. “En vorig jaar hadden we al een record.” Het stijgende aantal deelnemers van de Singelloop vraagt om planning en enkele aanpassingen, ook qua veiligheid.

Aangepaste route

Door werkzaamheden aan de Markendaalseweg was de organisatie genoodzaakt het parcours te veranderen. “We kregen pas eind augustus te horen dat we niet via de Markendaalseweg konden. Daarom hebben we het parcours aangepast. Zo gaan we dit jaar bij de Nieuwe Prinsenkade rechtsaf en via de Haagdijk en Fellenoordstraat verder.”

Daarnaast heeft de organisatie van de Singelloop dit jaar extra maatregelen getroffen om de veiligheid van de deelnemers te waarborgen. Het aantal bedden op het EHBO-plein is verdubbeld van 10 naar 20. “We hebben ook mobiele eenheden die kunnen helpen. Met het groeiend aantal deelnemers, vooral op de halve marathon, is extra capaciteit nodig. Helaas zien we dat niet alle deelnemers goed getraind zijn, wat ons dwingt om hierop voorbereid te zijn,” legt Olivier uit.

Lessen uit eerdere evenementen

Dit is de 37ste editie van de Singelloop en de organisatie blijft leren van eerdere edities en andere hardloopevenementen. “We zijn liefhebbers, dus we kijken ook naar andere evenementen en proberen steeds verbeteringen door te voeren. Ik doe zelf dit jaar met mijn familie de 800 meter Walking and Wheeling. Het is maar 800 meter, maar het schept een band. Dat is waar de Singelloop om draait: samen lopen.”

De organisatie houdt ook rekening met extreme weersomstandigheden of andere onverwachte situaties. Volgens Stulemeijer kun je nooit alles voorspellen, maar ze hebben alle mogelijke scenario’s klaar. “Stel dat er een storm komt, dan willen we voorbereid zijn. Toch blijft het weer iets waar je weinig invloed op hebt.”

Goed voorbereid

Om blessures te voorkomen, benadrukt de organisatie dat deelnemers goed voorbereid moeten zijn. “Het belangrijkste is: zorg dat je goed hebt gegeten en gedronken, en stop op tijd als het niet gaat. Laat het niet zover komen dat je omvalt. Dat is vervelend voor jou, maar ook voor ons.”

Langs het parcours zijn er vier drankposten om uitdroging tegen te gaan. Op de website van de Singelloop is precies te zien waar deze posten zich bevinden. Daarnaast zijn er ook meer dan dertig bandjes die voor entertainment zorgen langs de route.

Samenwerking met ziekenhuizen en hulpdiensten

Met meer dan 23.000 verwachte deelnemers en ongeveer 30.000 toeschouwers, is de samenwerking met hulpdiensten essentieel. Olivier geeft aan dat ze in verbinding staan met alle hulpdiensten. “Met zoveel mensen kan er altijd iets misgaan, en het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat alles op orde is.”

Op de dag zelf zijn er bijna 700 vrijwilligers aanwezig om het evenement in goede banen te leiden. “Er zijn een aantal vrijwilligers die het hele jaar bezig zijn, en daarnaast hebben we diverse commissies die elk een deel van de organisatie voor hun rekening nemen,” vertelt Stulemeijer.

Het uiteindelijke doel van de Singelloop is om mensen aan te zetten tot een gezonde levensstijl. “We willen een platform bieden waarmee mensen gestimuleerd worden om te hardlopen en gezond te blijven. Hardlopen in Breda, dat willen we promoten”