NAC vrouwen betreden voor de eerste keer de grasmat

Dinsdagochtend vond er een historisch moment plaats. Het vrouwenteam van NAC Breda trainde voor het eerst op het veld. Een nagenoeg complete selectie zette de eerste voorzichtige stappen op de groene mat en maakte kennis met elkaar.

Het is geen zonnige start voor het nieuwe elftal. De lucht boven de velden bij B.S.V. Boeimeer is grijs. Langs het veld staat een handjevol belangstellenden die de eerste training bijwonen. Het team is bezig met een partijvorm: blauw tegen wit. Trainer Richard Mank geeft aanwijzingen aan zijn speelsters. ”Niet te veel wandelen met de bal.” Mank was eerder trainer van de dames van Excelsior en heeft dus al wat ervaring in het vrouwenvoetbal. ”Het is een jonge gretig ploeg die graag wil en geschiedenis wil schrijven. Conditioneel moeten we nog stappen zetten. De eerste weken zullen we nog bezig zijn met elkaar leren kennen.”

Supporters in tenue

Tijdens het uitlopen wordt er onderling met elkaar gepraat. Dat merkt ook Fleur Mol op, die als een van de eerste zich aansloot bij NAC. ”Iedereen kent elkaar een beetje omdat de vrouwenvoetbalwereld best wel klein is.” De speelsters komen overal vandaan, maar sommigen zijn ook fanatiek NAC-supporter. Zoals Kiki Heshof: ”Vanuit huis heb ik het geel-zwart meegekregen. Dat was ook een van de redenen om het te gaan doen.” Ook Mol kon het aanbod niet weigeren. “Ik ben groot NAC-fan, ik ga vaak naar de wedstrijden, dus het was voor mij meteen een ‘ja’ toen NAC me vroeg.

Tekst gaat door onder de foto

Foto: BredaNu/Mathijs Scholtes

Binnen twee jaar Eredivisie

NAC stroomt in het nieuwe seizoen de eerste divisie in. Die competitie is opgedeeld in een na- en voorjaarscompetitie van twee groepen: A en B. De vrouwen beginnen in september in groep B. De ambitie van de club is om over twee jaar Eredivisie te spelen. Coach Mank: ”We willen zo snel mogelijk naar poule A en kijken hoe het daar gaat. Als je het in een jaar voor elkaar krijgt zou dat mooi zijn, maar realistisch gezien heb je er wel twee jaar voor nodig.”