Fietsen tegen klimaatverandering met ‘Breda aan zee’ als startpunt

Foto: Stichting Cycling 4 Climate

Op vrijdag 21 juni vertrekt er een fietstocht van ruim 300 kilometer van Breda naar Groningen om aandacht te vragen voor klimaatverandering. De eerste groep deelnemers vertrekt al om zes uur in de ochtend.

De Climate Classic, zo kunnen we het initiatief van Stichting Cycling 4 Climate ook wel noemen. Een jaarlijkse fietstocht die van Breda naar Groningen gaat. Deze route is niet willekeurig gekozen. Waar weinigen zich dat nu misschien voor kunnen stellen, zouden de plaatsen langs de route ooit onder water kunnen liggen. Volgens een aantal voorspellingen spreken we op een dag over Breda aan zee. Dat is waarom het volgens de organisatie van de tocht belangrijk is om hier aandacht voor te blijven vragen. “Het is nu harder nodig dan ooit, mede vanwege de politieke bewegingen die het probleem met het klimaat bagatelliseren of ontkennen”, meent mede-organisator Joost Brinkman.

Iedereen kan deelnemen

Hoe fit of getraind je ook bent, iedereen kan deelnemen aan deze tocht. Zoals gebruikelijk kan de hele tocht van 375 kilometer gereden worden van Breda naar Groningen. Ook kun je ervoor kiezen om de tocht gedeeltelijk te rijden. Zoals de andere jaren ook het geval was, kunnen de deelnemers ervoor kiezen van Breda naar De Bilt te rijden. Er is ook nog een etappe die van De Bilt tot aan Groningen gaat. Omdat de tocht voor de vijfde keer wordt gereden zijn er ook nieuwe routes toegevoegd dit jaar. Zo kun je een ronde van en naar De Bilt rijden van 90 kilometer of een recreatieve tocht van 40 kilometer in dezelfde omgeving. Ook is er een kindertocht van 10 kilometer die eindigt bij het hoofdkantoor van het KNMI. Hier doen zo´n 75 basisschoolleerlingen aan mee.

Ook Ludo Ansems zal meefietsen dit jaar. Ludo Ansems is één van de vijf klimaatburgemeesters die Breda kent. Hij zal het eerste deel van de tocht meerijden tot aan De Bilt, een tocht van circa. 125 kilometer. Een hele tocht om te ondernemen voor de klimaatburgemeester, die naar eigen zeggen tot een paar maanden terug nog geen fervent fietser was. Toch heeft hij veel vertrouwen in een goede afloop. Wanneer we vragen naar zijn voorbereiding verteld hij dat hij de afgelopen maanden per weekend minimaal een halve dag heeft getraind. Daarnaast heeft hij enkele behoorlijke fietstochten gemaakt om zich klaar te maken voor de tocht van morgen.

Aandacht vragen maar veel meer nodig

Het is een prachtig initiatief, dat dit jaar zijn lustrum viert (het wordt voor de vijfde opeenvolgende keer gereden) en toch is er meer nodig. Zo moeten alle deelnemers aan dit evenement een klimaatbelofte invullen. Hierin geven zij aan met welke persoonlijke leefstijlaanpassing zij gaan helpen opwarming van het klimaat af te remmen. Toch is dit niet genoeg volgens Ansems: “We kunnen beter met alle Bredanaars wat vaker de fiets pakken, want uiteindelijk heeft dat veel meer effect dan de 2500 mensen die nu de tocht maken.” En dus kan er nog veel meer gebeuren en ook u kunt daaraan bijdragen.

Naast de aandacht die de wielertocht geeft, is er nog iets nieuws dit jaar. Zo kunnen deelnemers zich dit jaar voor het eerst laten sponsoren. Iets wat al tot een flinke opbrengst heeft geleidt voor stichting Wetlands International. Tot op heden staat de teller op een opbrengst van €75.000 euro. Maar wat nog het grootste verschil zou maken is als zoveel mogelijk mensen hun huis verduurzamen. Hierbij staan de vier klimaatburgemeesters van Breda altijd klaar om te helpen waar zij kunnen.