Afgelopen weekend vierde brouwerij Frontaal haar tienjarig bestaan. Dat deden ze in hun brouwcafé bij De Faam in Breda. Hoe kijkt oprichter en eigenaar Roel Buckens terug op de afgelopen tien jaar?
Van een zeecontainer bij STEK tot een eigen brouwlocatie genaamd ‘The Bay’, de Bredase brouwerij Frontaal heeft in tien jaar tijd een indrukwekkende groei doorgemaakt. En dat begon allemaal bij één persoon: Roel Buckens. Als hij terugblikt op de start van zijn eigen bedrijf, vertelt Buckens: “We zijn begonnen in een zeecontainer bij STEK, met nul ervaring, geen geld en een flinke plaat voor onze kop.”
Frontaal ís Breda
Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid van een eenmanszaak tot een team van 35 mensen en heeft Frontaal 5.500 investeerders. De grootste community bevindt zich ook in Breda. Dit toont aan dat de band met Breda sterk is. “Frontaal ís Breda en andersom,” zegt Buckens over de relatie met de stad. Alle locaties van de brouwerij lagen er, van de container bij Stek aan de Speelhuislaan tot de plek bij De Faam. Hoewel er inmiddels ook een klein café in Utrecht is, blijft Breda de thuisbasis. “De stad heeft ons gevormd en gesteund,” aldus Buckens.
Terugkijkend op het bierlandschap van tien jaar geleden, zegt hij: “Het Nederlandse bierlandschap was toen echt nog een woestijn.” Er waren wel een paar kleinere brouwers actief, maar het werd vooral gedomineerd door grote, commerciële brouwerijen. Volgens Buckens zijn bierdrinkers in de afgelopen jaren veel avontuurlijker geworden. “Mensen zijn steeds beter geïnformeerd, zoeken naar kwaliteit en durven meer te experimenteren.” Frontaal probeert daarop in te spelen door continu te innoveren en nieuwe bierstijlen te brouwen.
“We werken met bijzondere ingrediënten en proberen telkens de lat hoger te leggen,” zegt Buckens over het bier dat ze brouwen. Kijkend naar de toekomst is de brouwer ambitieus: “We willen doorgroeien tot de grootste onafhankelijke microbrouwerij van Nederland.” Zonder concessies te doen aan kwaliteit of identiteit.