Stadsgesprek over wereldburgerschap en ontwikkelingshulp, ‘Waarom bemoeien we ons met andere landen?’

Stadsgesprek met v.l.n.r: Rutger van Eijken, Niels Dierickx, Jan Waltmans, en Jaap van Pruijssen | Foto: Jan van de Lindeloof/BredaNu

In het Chassé theater werd vorige week het eerste stadsgesprek gehouden in een nieuwe opzet. Burgers en andere betrokkenen gaan hierin met elkaar in gesprek over een thema dat belangrijk is voor de stad. De organisatie van het stadsgesprek was in handen van Verbeter Breda, in samenwerking met Avans. Het onderwerp was Wereldburgerschap en Ontwikkelingshulp. Het werd een interactieve middag waarbij er een gesprek ontstond tussen de aanwezigen in de zaal en de leden van het forum. 

‘Waarom bemoeien we ons met andere landen? Wat hebben we eigenlijk met andere landen te maken? Hebben we niet genoeg zorgen en problemen in ons eigen land?’ Dit zijn enkele van de vragen die in de uitnodiging voor het stadsgesprek over Wereldburgerschap en Ontwikkelingshulp stonden. 

‘Met burgers in gesprek’

Op de eerste werkdag na zijn ouderschapsverlof opende wethouder Arjen van Drunen (GroenLinks/PvdA) het stadsgesprek over Wereldburgerschap en Ontwikkelingssamenwerking. Hij maakte een bruggetje naar Breda en noemde de verschillen in Breda tussen de diverse wijken en de wens om deze te overbruggen. Na de opening nam Rutger van Eijken, docent bij Avans en actief voor Verbeter Breda, de presentatie in handen. Hij gaf de microfoon voor de pauze aan twee sprekers. 

Jan Waltmans werkt voor het ministerie van buitenlandse zaken en is ambassadeur geweest in landen als Irak, Afghanistan, Bosnië en Libanon: “Dit evenement komt eigenlijk voort uit het streven van het ministerie om het land in te gaan en met burgers in gesprek te gaan over internationale relaties en ontwikkelingssamenwerking en het werk dat wij doen”, vertelt Waltmans, zelf inwoner van Breda. “Het is ontzettend belangrijk om te rade te gaan bij de mensen. Ik doe dit veel in heel het land. Wat mij opvalt is dat het aan beide kanten veel energie geeft.” 

Afrika weer groen

Eén van de vragen uit het publiek was wat wij andersom kunnen leren van landen waar ontwikkelingshulp aan wordt gegeven. Waar Waltmans zelf veel van heeft geleerd, vertelt hij, is de steun die mensen elkaar geven in deze landen. “Het is heel indrukwekkend hoe men in deze landen voor elkaar zorgt terwijl er ook heel veel ellende is. Door onze welvaart en sociale voorzieningen zijn wij daar behoorlijk van weggedreven” 

Het thema van de middag is eerder een mondiaal onderwerp dan een Bredaas. Niels Dierickx werkt voor Justdiggit, een non-profit organisatie die als doel heeft om droge gebieden in met name Afrika weer groen te maken. “Als wereldburger kun je heel veel toevoegen aan de maatschappij. Dat hoeft niet per se wereldwijd, dat kan ook in Breda.” 

‘Het is groter dan het lijkt’

Na de pauze namen de sprekers plaats op een bank. Zij kregen gezelschap van Jaap van Pruijssen, die onderzoeker waarde-creatie is. Het leverde een interactieve middag op met veel inbreng uit de zaal. Waltmans: “Er kwamen veel reacties. Als dat niet zo is weet ik meestal toch wel de juiste vragen te stellen, maar dat was niet nodig. Er kwam veel respons!” 

Eén van de studenten die zich regelmatig laat horen is Mohammat Oustat: “Er zijn bepaalde gesprekken die je moet voeren, omdat we het uiteindelijk met zijn allen moeten doen. Ik merk gewoon dat je elkaar zo meer gaat begrijpen. Zoals de ambassadeur het zei, om voor wereldwijde problemen een oplossing te vinden moet je er echt heen. Je moet informatie krijgen om er iets mee te doen. Ik denk dat dat nu ook gewoon in Nederland moet gebeuren.” Wat Oustat is bijgebleven is dat er veel initiatieven zijn, waarvan Justdiggit een hele mooie is. “Als ik doneer druk ik op een knopje en dan is het klaar. Nu hoor ik hoe het groter is dan het lijkt en is de motivatie om te helpen alleen maar groter geworden.” 

Rutger van Eijken sloot de gesprekken af en nodigde de aanwezigen uit om zich te verplaatsen naar het bargedeelte. Scholieren van Curio stonden daar klaar met zelfgemaakte hapjes. Van Eijken sprak van een geslaagd stadsgesprek dat zeker een vervolg zal krijgen.