Rechter doet uitspraak: Co-Med failliet verklaard

De rechtbank in Limburg heeft zorgbedrijf Co-Med failliet verklaard. Het huisartsenbedrijf, met twee vestigingen in Breda, had het faillissement afgelopen weekend zelf aangevraagd nadat een aantal zorgverzekeraars eind vorige maand hun overeenkomst met het bedrijf had opgezegd.

Het faillissement volgt op een lange periode waarin het bedrijf meermaals in opspraak raakte. Zo waren er veel klachten over de bereikbaarheid van de huisartsenpraktijken van het bedrijf en was zorg ook niet altijd beschikbaar. Ook de Bredase SP-fractie opende een meldpunt voor klachten.

Onderzoek

De klachten leidden vorig jaar ook tot een onderzoek en uiteindelijk een aanwijzing door Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Co-Med kreeg zes maanden de tijd om een oplossing voor de problemen te vinden.

Ook voor zorgverzekeraars was de maat in juni vol. Vier grote verzekeraars besloten op 20 juni om het contract met Co-Med op te schorten, waarmee ook de betalingen aan het bedrijf stopte. Een dag later was in ieder geval een deel van de praktijken van het huisartsenbedrijf gesloten. Uiteindelijk besloot het bedrijf zelf het faillissement aan te vragen en dat is nu uitgesproken.

Oplossing voor Bredase patiënten

Ondertussen wordt er naarstig gezocht naar een oplossing voor de patiënten van de Bredase vestiging van Co-Med. Volgens zorgverzekeraar CZ wordt de capaciteit bij andere huisartsenpraktijken in Haagse Beemden de komende tijd uitgebreid, zodat de ruim 4400 Bredase patiënten zich daar in kunnen schrijven. Volgens de zorgverzekeraar moet dat uiterlijk dit najaar geregeld zijn.