Overleden meisje Fenna krijgt eerbetoon in avondvierdaagse: ‘We voelen ons verwarmd!’ 

Fenna in het roze viert haar laatste verjaardag met haar vriendinnetjes | Foto: Bas van Gurp en Annelies van Raalten

Deze week wordt in de Haagse Beemden de jaarlijkse avondvierdaagse gehouden. Nieuw dit jaar is de Fenna-route op woensdag, vernoemd naar Fenna van Gurp. Drie jaar geleden overleed Fenna op 9-jarige leeftijd toen ze met haar haren verstrikt raakte in de afzuiginstallatie van een Frans zwembad. Het nieuws van haar overlijden kwam hard aan in de Haagse Beemden, waar Fenna deze week herdacht wordt. Haar ouders voelen zich verwarmd door het mooie initiatief. 

“Fenna was een heel zachtaardig typetje, wat terughoudend”, vertelt Bas van Gurp over zijn dochter. “Een beetje de kat uit de boom kijkend, maar als ze zich ergens op haar gemak voelde dan was ze ook compleet los, lekker druk. Maar vooral heel gevoelig.” “Ja, heel lief, heel gevoelig”, beaamt Annelies van Raalten, de moeder van Fenna. “Ze kweekte ook echt humor, daar ontwikkelde ze zich in. En ze is altijd een meisje-meisje geweest. De laatste jaren vond ze het echt leuk om te shoppen en kreeg ze een eigen smaak. Altijd jurkjes, of rokjes. Echt een meisje-meisje.” 

‘Ze was er weer bij’ 

Sommige nieuwsberichten vergeet je niet. Ook drie jaar na haar overlijden, weet vrijwel iedereen zich nog steeds het verhaal van Fenna te herinneren: Wat was bedoeld als een droomvakantie werd een nachtmerrie: Fenna komt met haar haren vast te zitten in de afzuiginstallatie van een zwembad op camping Les Dunes des Sables in Frankrijk. Ze kan niet zelf loskomen. Eenmaal uit het water mag reanimatie door haar moeder niet meer baten. Ook de hulpdiensten kunnen niets meer voor Fenna betekenen.   

Na de dood van hun dochter merkten Annelies en Bas dat ze een doel nodig hadden. Iets dat met Fenna te maken had. Bas vertelt: “In eerste instantie was dat ‘Fenna’s favorietjes’. Iemand had een cartoon getekend van Fenna en daarvan zijn stickers gemaakt. Daarmee willen we zorgen dat Fenna nog op heel veel mooie plekken in de wereld komt. Haar vriendinnen doen dat dus ook, zij nemen haar mee en plakken overal waar ze komen de sticker. We krijgen altijd een terugkoppeling van de ouders. Met carnaval bijvoorbeeld nog: ‘Ze was er weer bij vanavond’, horen we dan. Die mensen blijven zo betrokken.” 

Fenna Foundation 

Een jaar na het overlijden van hun dochter is de Fenna Foundation opgericht. Fenna krijgen ze er niet mee terug, maar voor anderen willen Bas en Annelies de veiligheid in buitenlandse zwembaden verhogen en borgen. Annelies: “Het idee was er al heel snel, maar dan ben je nog niet bij machte om het idee kracht bij te zetten. Een jaar later zijn we bij de notaris geweest.” 

Ook in Frankrijk bestaan voorschriften voor zwembaden, maar er wordt niet gecontroleerd of die ook worden nageleefd. Bas: “Niet proactief, nee. Je bent net zo strafbaar als in Nederland. Alleen hier ga je als zwembad gewoon niet open als je niet voldoet. Het is heel gek; dan ben je het meest favoriete vakantieland in Europa en dan is het er zo slecht aan toe. Dat is echt schokkend. Tot en met een defibrillator die niet aanwezig is. En een badmeester die niet weet wat hij moet doen omdat hij niet geschoold is. Dat houd je niet voor mogelijk.” Toch blijven Nederlandse reisorganisaties dit soort campings aanprijzen. “We hebben ze allemaal gebeld. Er was er één die met ons in gesprek wilde en zij gaan niks wijzigen op hun website. We proberen klokkenluider te zijn, maar er wordt niets met onze zorgen gedaan. Het blijven ‘fantastische’ campings met 5 sterren.”  

Proces 

Er loopt een proces tegen camping Les Dunes des Sables. De aanklacht is ‘dood door schuld en ernstige nalatigheid’. Bas volgt het proces nauwgezet en heeft wekelijks contact met de advocaten: “Vanuit een ouderperspectief benader je dingen anders, stel je jezelf andere vragen. Als er weer een verhoor wordt vrijgegeven ga ik daar doorheen, samen met mijn zwager. Dan heb ik daar tientallen vragen over. De advocaten leggen onze vragen regelmatig bij de onderzoeksrechter weg. Dat is een fijne samenwerking, de advocaten vanuit de juridische hoek en wij vanuit de familiehoek.” 

Michelle van Vliet is de bonusmoeder van Fenna. Net als Bas en Annelies maakt zij deel uit van het bestuur van de Fenna Foundation: “Je zou als regering, denk ik, moeten willen dat het favoriete vakantieland van Nederlanders veilig is. Die lobby hopen we op gang te brengen. Want je denkt als Nederlander: ‘Frankrijk, dat zit wel goed’.” Annelies: “We zijn echt aan het zoeken naar een opening. Waar kunnen we doorheen prikken om een startsein te creëren, waardoor anderen hopelijk gaan volgen.” De stichting draagt Fenna’s naam. “Dat is superfijn”, zegt Bas. “Maar daarmee ga je gewoon iets heel pijnlijks aan iedere keer. Want het beweegt amper. Maar we geven het niet op. We hebben één doel, dat is verandering brengen.” 

Startschot 

Van 20 tot 23 mei wordt in de Haagse Beemden de avondvierdaagse georganiseerd door HB Events. Elke avond heeft een thema en op woensdag wordt de Fennaroute gelopen. Annelies: “Vorig jaar hebben de vriendinnen van Fenna het initiatief genomen om te lopen voor de stichting en voor Fenna. Dat HB Events er nu zelf mee komt is hartverwarmend.” Bas en Annelies zijn bekend met HB Events, maar kennen de personen achter de organisatie niet. Annelies: “Maar als de vriendinnen van Fenna de avondvierdaagse lopen, loopt Fenna met hen mee en is er voor haar ook een medaille. Ze zijn zo betrokken.” Bas: “Ze geven ook ruimte voor de Fenna Foundation. We mogen daar een QR-code ophangen. Zo kunnen mensen een donatie doen of onze stichting bereiken, zodat ze zien waarmee we bezig zijn.” 

Het startschot van de Fenna-route wordt woensdag gegeven door Bas en Annelies: “We gaan dat verder niet te heftig maken. Maar we vinden dit wel heel mooi. We staan er voor onze dochter en we lopen zelf mee. Mét sticker!”