Op deze plekken in Breda voelen vrouwen zich het meest onveilig

Stadspark Valkenberg

Op 1 juli 2024 ging de nieuwe wet ‘aanpak seksuele misdrijven’ in. Deze wet houdt onder andere in dat seksuele intimidatie in het openbaar strafbaar wordt. Hierbij gaat het over overschrijdend gedrag op straat, maar bijvoorbeeld ook op publieke websites en social media. Daarnaast gaan maximumstraffen van bepaalde delicten omhoog en wordt aangifte doen van verkrachting en aanranding toegankelijker. 

Onderzoek Pointer

Voorbeelden van overschrijdend gedrag op straat zijn dingen als sissen, mensen naroepen of achtervolgen. In juni van dit jaar deelde Pointer, KRO-NCRV, een enquête die ze afnamen bij zo’n 7400 vrouwen. Uit deze enquête kwamen ongeveer 8100 locaties waar vrouwen zich onveilig voelen in Nederland. De vrouwen gaven hierbij redenen waarom ze zich onveilig voelden, zoals dat er hen of iemand die zij kennen daar iets is overkomen, of ze bang zijn dat dat gemakkelijk zou kunnen gebeuren, bijvoorbeeld omdat het daar donker is of omdat er mensen ‘s avonds rondhangen. 

Stadspark Valkenberg

Ook Breda ontsnapt hier niet aan. De locaties waar vrouwen zich onveilig voelen, worden weergegeven op een kaart. In Breda zijn de meeste stipjes te zien in Stadspark Valkenberg. Vrouwen tussen de 18 en 75 jaar geven in veelvoud aan dat hen of iemand die zij kennen hier iets is overkomen. In de enquête wordt er ook gevraagd aan vrouwen of en hoe ze hun gedrag aanpassen door het gebied waar ze zich onveilig voelen. Veel vrouwen fietsen of lopen om, om een gebied volledig te vermijden, of komen er überhaupt niet of niet als het donker is. Anderen delen hun (live-)locatie met vrienden, bellen iemand of doen alsof ze iemand bellen of beschermen zichzelf zelfs met een wapen. 

Station Breda

Rond het station zijn ook aardig wat stipjes te vinden. Een vrouw deelt dat haar hier iets is overkomen, ze weet dat er ander hier iets is overkomen en ze de omgeving eng vind en dat er haar daar iets makkelijk kan overkomen. Onder andere deelt ze haar locatie, beschermt zichzelf met een wapen en vermijdt het station in het donker. “Rondom het station hangen altijd vreemde figuren rond. Ze spreken je aan, doen vervelend, raken je aan. Soms staat er politie, maar lang niet altijd.” deelt de vrouw in de enquête.