No Waste Army en Pieter Pot bundelen hun krachten om verspilling tegen te gaan

Thibaud van No Waste Army op links en Jouri van Pieter Pot op rechts | Foto: No Waste Army & Pieter Pot

Sinds kort werken No Waste Army en Pieter Pot samen om met één product twee problemen op te pakken: voedselverspilling en verpakkingsafval. Volgens beide partijen bevorderd de samenwerking versnelling van voedseltransitie. Dat houdt in dat er geproduceerd en geconsumeerd wordt op een manier met zo weinig mogelijk invloed op de natuur en het klimaat.  

Sinds 2023 gaat No Waste Army de strijd aan tegen voedselverspilling. Dit doen ze onder andere door producten die normaal gesproken afgekeurd zouden worden, zoals een kromme komkommer of kleine pompoen, te verwerken tot een product als soep of saus. Zo zorgen ze ervoor dat deze producten niet zomaar de prullenbak in gaan. Pieter Pot is een organisatie die boodschappen zonder wegwerp verpakking aanbiedt. Dit doen ze door middel van glazen statiegeld potten en flessen. Je bestelt je boodschappen en ontvangt deze in een pot, die je de volgende keer weer inlevert voor hergebruik.

Het debuut product

Het eerste product dat No Waste Army en Pieter Pot introduceren is zoete aardappelchips, gemaakt van geredde zoete aardappels van de Polderjongens. Deze organisatie had namelijk een overschot van wel 50.000 zoete aardappels die niet aan de uiterlijke eisen van supermarkten voldoen. Dankzij de samenwerking van de drie organisaties, zijn deze aardappels omgetoverd tot zoete chips. Bovendien hebben ze dus geen onnodig wegwerp verpakkingsmateriaal en zijn ze gemaakt met geredde producten.

Samenwerken om de voedseltransitie te versnellen

De samenwerking van twee impact-start-ups zorgt naar eigen zeggen ervoor dat voedseltransitie sneller  op gaan kan komen. “Dit product is het begin van een duurzame samenwerking die de komende tijd veel versnelling zal brengen voor ons en de systeemverandering”, voegt Van der Steen, mede-oprichter van No Waste Army toe.