Zes leerlingen uit de 5e klas van het OLV Breda doen mee aan het project Jeugd en Politiek van de gemeente Breda. Deelnemers van diverse scholen in Breda kiezen een maatschappelijk probleem en bedenken een bijdrage aan de oplossing hiervoor. De leerlingen van het OLV hebben gekozen voor het wegwijs maken van ouderen in de digitale wereld.
De zes leerlingen, Sanne, Fenne, Tygo, Vita, India en Sofie, hebben gekozen voor dit onderwerp, omdat zij het herkennen in hun eigen omgeving: “Veel van onze eigen opa’s en oma’s hebben ook last van digitalisering en weten niet hoe ze échte mails van bijvoorbeeld banken, winkelketens of andere instanties kunnen onderscheiden van die van fraudeurs. Dit maakt het voor hen lastig om te kunnen genieten van deze digitalisering in de maatschappij”, vertelt Sofie Leenders, die optreedt als woordvoerder voor haar klasgenoten.
Kwetsbare ouderen
Volgens Sofie weten ouderen niet altijd hoe ze een telefoon of een ander apparaat moeten gebruiken en wordt hun leven lastiger door digitalisering, bijvoorbeeld door restaurants die hun menukaart via een QR-code aanbieden en de toenemende hoeveelheid instanties die gebruik maken van DigiD. “Doordat veel ouderen deze stap naar modernisering nog te groot vinden, komen zij ook sneller in aanraking met digitale fraude. Online fraudeurs maken namelijk al gauw misbruik van hun digitale onzekerheid en dat maakt ouderen erg kwetsbaar voor deze vorm van oplichting.”
De leerlingen worden begeleid door een mentor vanuit de gemeente Breda en hebben een budget van € 750,- gekregen om het project tot een goed einde te brengen. Het geld is gebruikt om een locatie te huren en voor het laten printen van uitnodigingen bij een copyshop. Op 22 mei houden alle scholen hun eindpresentatie. Zij worden beoordeeld door een jury en door de scholieren van de overige scholen. De winnende school ontvangt een geldprijs van maar liefst € 5000,-.
Nieuwe informatiebijeenkomst
“Wij hopen dat we de ouderen op deze manier iets bij kunnen brengen, door hen wat meer wegwijs te maken binnen deze digitale omgeving. We kunnen de digitalisering niet zomaar stil laten staan, maar we hopen wel dat we er samen voor kunnen zorgen, dat iedereen wat meer bij blijft. Zo kan iedereen genieten van de technieken die we in het heden hebben.”
Na een geslaagde eerste informatiebijeenkomst op 26 maart is besloten om een tweede ronde te houden: Op vrijdag 18 april tussen 12.00 en 14.00 uur is iedere oudere die belangstelling heeft, welkom in gemeenschapshuis De Zandberg in Breda. Vooraf opgeven is mogelijk via het emailadres [email protected], maar gewoon binnenlopen mag ook altijd.
Ook vorig jaar gingen leerlingen aan de slag met een maatschappelijk thema. Toen werd ervoor gekozen om met behulp van stickers duidelijk te maken waar mensen in een rolstoel gebruik kunnen maken van het toilet.