Joggend afval rapen rond de singels: ‘Ik vond het eerst een heel stom idee’

Foto: BredaNu

Een groep mensen in Breda gaat iedere maand de singels langs om zwerfafval op de ruimen. Dit doen ze onderverdeeld in drie groepen: De wandelaars, de suppers en de ploggers. Een sportief en sociaal gebeuren. Maar vooral om Breda een klein stukje schoner te krijgen.

Aan de Veilingkade worden de handschoen uitgestald en de vuilniszakken uit de rol gehaald. Langzaam komen de mensen aanwaaien. Het zijn er op deze zaterdagochtend niet veel. ”Normaal gesproken doen we dit met 10 tot 20 mensen. Heel Breda hoeft trouwens ook niet achter mij aan te lopen. Anders moet ik aan crowdmanagement gaan doen”, vertelt initiator Ron Bekker. De oorsprong van het opruimen langs de singels ligt bij een krantenartikel wat Bekker ooit las over ‘ploggen’, al joggend zwerfafval opruimen. ”Ik las dat en dacht: Dat is echt een heel stom idee. Het houdt alleen maar op”, zegt Bekker die zelf hardloper is. Later kwam hij daarop terug. Bekker betrapt zichzelf erop dat hij tijdens het hardlopen ook weleens wat opraapt en weggooit. ”Toen dacht ik: laat ik dat een keer proberen maar dat ga ik niet in mijn eentje doen.”

De tekst gaat verder onder de foto

Foto: BredaNu

Zak met urine

De eerste ‘Schone singels en oevers in Breda’ werd in 2020 gehouden. Een vriendin van Ron ruimde weleens afval op in de singels op haar supboard. Bekker: ”Ze zei: zullen we het dan samen doen? Dan is het ook een beetje gezellig kletsen. Zo ontstond eerst de sup en run.” Later kwam er ook nog de wandelgroep bij. De zes ploggers zien er sportief gekleed uit gewapend met vuilniszak. Maar ze doen het rustig aan vandaag. “We rennen niet zoveel maar uiteindelijk ben je heel actief bezig geweest”, vertelt Ron.

De deelnemers praten met elkaar over allerlei dingen als ze richting de Tramsingel lopen. Een van hen is Maurice Janssen: ”Ik zag het een keer op Instagram voorbij komen en vind het gewoon een heel mooi initiatief. Ik woon in het centrum en het is een doorn in mijn oog als er afval ligt. Ik houd van een opgeruimde ruimte.”

Op straat wordt van alles gevonden. Voornamelijk plastic en peuken. Sinds het invoeren van het statiegeld op blikjes zien de deelnemers ze dat deze minder in het straatbeeld. Je kan ook trends zien in het zwerfafval. In coronatijd waren het vooral mondkapjes die werden gevonden. Nu zijn het haarnetjes van deelscooterhelmen en vapes die de ploggers tegenkomen. Langs de Tramsingel is de opmerkelijke vangst van vandaag een fopspeen en een onderbroek. In die jaren vond Ron nog raardere dingen. ”Een keer een zak met urine. Dat je denkt: ”He, wat doet dat hier? Verder knuppels, schoenen en een keer een kunstbeen.”

De tekst gaat verder onder de foto

Foto: BredaNu

‘Laten zien dat het niet vreemd is’

Als het rondje vordert, moedigen voorbijgangers de deelnemers aan. ”Goed bezig” roept een jongen met een blonde staart. Terwijl iemand een sigarettenpakje opraapt steekt een man met zonnebril zijn beide duimen in de lucht. Een oudere vrouw met rollator spreekt de groep aan. ”Jullie doen goed werk.” Het doet de deelnemers goed. Ron hoopt dat de mensen het voorbeeld volgen. ”Niet heel Breda hoeft met mij mee te lopen, maar ik maak altijd foto’s van de activiteit en plaats deze op sociale media en dan vertel ik weer het verhaal waarom we dit doen. Dan hoop ik dat mensen als ze afval in hun straat zien dat oprapen en weggooien. Dat is ook al winst. En laten zien dat het niet vreemd is op iets op te rapen. Want misschien denken dat ze gek worden aangekeken of dat de gemeente het wel doet. de gemeente heeft ook een taak maar we leven met ze alle hier in deze stad en ik vind dat we daar met z’n alle verantwoordelijk voor zijn.