Deelnemers maken zich klaar voor Move to Fight Cancer: ‘Ik wil hetzelfde verdriet niet aan anderen geven’

Na een jaartje te hebben overgeslagen is het komende zondag weer zover: Honderden Bredanaars nemen een duik in het water van de Haven met één gemeenschappelijk doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek naar de bestrijding van kanker. De afgelopen twee edities vonden onder de naam Swim to Fight Cancer plaats in De Kuil in Prinsenbeek. Nu dus weer terug in de binnenstad en ook gelijk een slagje groter. Dankzij een samenwerking met Spinning4Life en de LoveLife Run wordt er niet alleen gezwommen, maar ook gespind en hardgelopen: Move to Fight Cancer.

Dinsdagavond wordt er volop getraind in de Galderse Meren door deelnemers aan het zwemonderdeel. Het is namelijk niet niks om ‘even’ in het water bij het Spanjaardsgat te springen en vervolgens 500 meter, 1 kilometer of zelfs twee kilometer te zwemmen. Pittig, maar met wat oefening zeker te doen. En dat is ook de insteek. “Er zijn natuurlijk evenementen in Frankrijk, op een grote berg. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd”, zegt projectleider Theo Dekker, doelend op de bekende fiets- en looptocht Alpe d’HuZes. “Maar dit is in ons eigen Breda en daar kan iedereen eigenlijk aan meedoen.”

Het idee voor zowel het zwemmen, het lopen of het spinnen is simpel. Deelnemers schrijven zich in, laten zich sponsoren door wie maar wil en halen op die manier geld op voor de landelijke organisatie Fight Cancer. Volgens Dekker komt elke euro die ingezameld wordt, terecht bij onderzoek naar kanker. De organisatie zelf wordt betaald door andere sponsoren en een bijdrage van de gemeente. Ook lokaal onderzoek naar kanker krijgt een bijdrage. Een deel van de opbrengst gaat namelijk naar het Bredase Amphia Ziekenhuis.

Kanker de wereld uit

De deelnemers hebben allemaal een eigen verhaal. Benjo van den Boogaard werd naar eigen zeggen ‘getriggerd’ tijdens de afgelopen Nieuwjaarsduik in de Galderse Meren. “Toen stond Swim en Move to Fight Cancer ook op het strand van de Galderse Meren. Ik was direct gepakt. Het is een onderwerp dat ik belangrijk vind, het zijn sporten die ik leuk vind. De inspiratie kwam eigenlijk echt in het moment.”

Lars van Gils doet al vanaf het begin mee aan Swim to Fight Cancer. Eerst alleen, later vergezeld door zus Lauri. Dat zij samen meedoen, heeft een minder leuke reden. Maar wel een tekenend voorbeeld van het verhaal van veel deelnemers. Lauri: “Onze moeder is helaas overleden aan de gevolgen van kanker, al bijna negen jaar geleden. Ik heb een heel Instagram-account opgezet waarin mensen allemaal blijven sponsoren. Collega’s, vrienden, familie, heel Breda eigenlijk.” Allemaal voor dat ene doel: meer geld voor onderzoek naar kanker. Lars: “Ik wil hetzelfde verdriet niet aan andere te geven. Daarom probeer ik om kanker de wereld uit te krijgen.”

In 2022 vond Swim to Fight Cancer plaats in De Kuil in Prinsenbeek. Bekijk hier het verslag van deze dag terug: