De wietproef officieel van start: hoe kijken Bredase coffeeshophouders ernaar?

De wietproef is deze week officieel begonnen. Het experiment vindt plaats in tien gemeenten, waaronder ook in Breda. Dit betekent dat in deze gemeenten alleen nog legale, door de overheid gereguleerde wiet wordt verkocht. Maar hoe kijken Bredase coffeeshop-eigenaren tegen dit experiment aan?

In Breda begon de proef al op 15 december 2023 met een voorbereidende testfase. Deze fase diende om te controleren of het systeem goed functioneert, voordat het in een landelijke test zou worden uitgerold. Hierdoor deden de Bredase coffeeshops extra ervaring op en konden zij eventuele knelpunten al vroegtijdig aanpakken.

Ervaring

De wietproef is een experiment van de overheid om te kijken of het mogelijk is om het telen van wiet en de verkoop volledig te reguleren. Dit wordt in tien gemeentes gedaan, ook zijn er nu tien telers die legaal mogen kweken door heel het land. Waar de coffeeshops in de deelnemende gemeentes kunnen bestellen en verkopen. de proef heeft vijf fases, nu is de experimentfase gestart.

Coffeeshopeigenaar Ed Pattche is tot nu toe positief over de proef: “De levering is anders en je moet het nu scannen.” Hij doelt daarmee op het zogenaamde track-and-trace-systeem, waarbij de legale wiet wordt gescand bij ontvangst, verplaatsing en verkoop. Niet iedereen is echter enthousiast hier over: Rick Brand, eveneens coffeeshop-eigenaar, vindt het systeem overbodig. “Volgens justitie is het nodig, maar het loopt steeds vast,” stelt hij kritisch. Over andere obstakels in de testfase zegt Pattche: “Die hebben we er deels uit kunnen halen, bijvoorbeeld bij de bezorging.” De wiet wordt geleverd in speciale waardetransportbusjes om de veiligheid te garanderen.

Aanbod

Wat betreft het aanbod van de gereguleerde wiet is Ed ook tevreden: “Er zijn nu dertig tot veertig soorten, dat is meer dan voorheen.” Margriet van der Wal, voorzitter van de Bredase coffeeshopondernemers, beaamt dit: “Het heeft even geduurd, maar nu is er goede diversiteit en kwaliteit.” Toch blijft er voorlopig één belangrijke uitzondering: legale hasj is nog niet beschikbaar. Ed legt uit: “Dat is begrijpelijk, want voor hasj heb je wiet nodig.” De legale telers hebben nog niet genoeg capaciteit om ook hasj te produceren. Voor de productie van hasj worden namelijk restproducten van wiet en wiet gebruikt, iets waar momenteel nog een tekort aan is.

De wietproef duurt in principe vier jaar, met de mogelijkheid tot een verlenging van anderhalf jaar. Van der Wal ziet de proef als een stap in de goede richting. “Gezien de politieke realiteit is het enorm mooi dat dit kan,” zei ze eerder in een debat. Coffeeshopeigenaar Brand wijst op een andere reden waarom het experiment kans van slagen heeft: “Er komt enorm veel geld in de schatkist, en dat heeft meneer Schoof nodig.” Volgens Van der Wal biedt het systeem bovendien meer zekerheid voor ondernemers. Over het vertrouwen in de proef zegt ze tot slot: “Dat verschilt, net zoals mensen verschillen, hebben coffeeshop-eigenaren dat ook.”