Buddy’s worden aan elkaar gematched tijdens Buddy to Buddy diner

In een voormalig kantoorpand aan de Markendaalseweg zit The Office, een bedrijfskantine waar mensen kunnen werken en genieten het mooie uitzicht van Breda vanaf het dakterras. Het doel van deze avond is echter niet werken. Het doel is kletsen, spelen, eten en lachen, aldus Buddy to Buddy Breda. 

Buddy to Buddy is een organisatie die nieuwkomers, mensen die hun land van herkomst moesten verlaten, koppelt aan stadsgenoten. De connectie tussen de nieuwkomers en de Bredanaars is gebaseerd op gelijkwaardigheid en gedeelde interesses. Het weer is perfect voor een champagneglaasje ranja met een citroenschijfje. Deze worden ingeschonken door enthousiaste vrijwilligers, die iedereen die binnen druppelt, vrolijk ontvangen. Dit is de eerste ontmoeting tussen de nieuwe buddy’s, in een traject van een aantal maanden. Tijdens dit traject worden de buddy’s ondersteund door een Buddy-coach vanuit de organisatie. 

Iedereen draagt een naamplaatje met een symbooltje erop. Nadat iedereen gearriveerd is, wordt er bekend gemaakt dat iedereen zijn nieuwe buddy kan vinden, door hetzelfde symbooltje dat op hun naamplaatje staat, bij een ander te vinden. Na even zoeken, heeft iedereen zijn of haar buddy gevonden en barsten de gesprekken los. Ondertussen zetten de vrijwilligers de laatste puntjes op de i voor het buffet. Iedereen heeft wat lekkers meegenomen. De tafel staat vol met eten uit onder andere Syrisch, Koerdisch, Perzisch, Mexicaans en Nederlands eten. 

Taalbarrière

Er wordt gegeten en gelachen. Het contact gaat gemakkelijk, ook al beweren sommige nieuwkomer-buddy’s dat hun Nederlands nog niet zo goed is, zoals Mohamed. Als hij en zijn buddy Merijn echter over hun gedeelde liefde voor tafeltennis beginnen, zijn ze niet meer te stoppen. De twee hebben al plannen gemaakt om binnenkort een potje te gaan doen. Projectleider en bestuurder van Buddy to Buddy Breda, Ilse Polderman, legt uit dat de nieuwkomende buddy’s een basisniveau Nederlands dienen te hebben om deel te nemen aan een buddy-traject. “Dat betekent nog echt geen vloeiend Nederlands”, vertelt ze, “We vragen de Bredase buddy voor geduld hierin. Dat komt eigenlijk altijd wel goed.”

Vrijwilligers

Terwijl de buddy’s binnen bezig zijn met een actieve en verbindende activiteit, geniet vrijwilliger James nog even van het uitzicht. Hij vertelt dat hij gekozen had om hier vanavond te komen, in plaats van voetbal te gaan kijken. Ook legt hij uit hoe hij bij de organisatie terecht kwam. “Ik was benieuwd en ben gewoon eens gaan kijken, bij een open huiskamer op een zondag”, vertelt James, “Daar werd mij verteld na een ochtend gezellig kletsen: ‘Jij moet echt een buddy worden!’ door de mensen daar.” James is na zijn buddyschap vrijwilliger geworden bij de organisatie. Door zijn voorliefde voor sport en welzijn, regelt hij veel voor de nieuwkomers op dit gebied. Hij zegt dat het hem goed doet, de organisatie te kunnen helpen als vrijwilliger. Ook heeft het hem in zijn persoonlijke ontwikkeling geholpen, zoals het ontdekken van vaardigheden bij zichzelf.  “En het doet je realiseren, als je de verhalen hoort van deze mensen, waar ze vandaan komen en zelfs waar ze nu nog zitten, hoe goed je het zelf hebt.” 

Ilse Polderman en collega Anne Abdoel, projectcoördinator van Buddy to Buddy, zijn blij dat Buddy to Buddy onder de aandacht komt. “Je bent altijd welkom bij de open huiskamer, he?” zegt Anne.