Bredase handhavers worden uitgerust met wapenstok

Als het aan de gemeente Breda ligt, worden de bijzonder opsporingsambtenaren van de gemeente binnenkort uitgerust met een wapenstok. Onlangs besloot het kabinet dat het voor BOA’s mogelijk moet worden om na toestemming van het ministerie van Justitie en Veiligheid zulke verdedigingsmiddelen mee de straat op te nemen. Iets dat voor de gemeente al langer op het verlanglijstje stond.

Volgens wethouder Boaz Adank (VVD) draait het om goed werkgeverschap: “We leveren naar mensen die in de bouw werken schoenen met stalen neuzen. Onze handhavers staan in de frontlinie om de orde te handhaven en we vinden het dus ook belangrijk dat zij verdedigingswapens krijgen.”

Fysiek geweld

Niet alleen de gemeente Breda is voorstander van het uitrusten van opsporingsambtenaren met middelen om zich te kunnen verdedigen. Ook vakbond Nederlandse BOA Bond pleit al langer voor de wapenstok. Handhavers krijgen volgens verschillende bonden vaak te maken met fysiek geweld. Toch zag Den Haag het lange tijd niet zitten om handhavers standaard te bewapenen. Wel kwam er een proef, waar enkele gemeenten aan mee konden doen. Breda had zich hiervoor aangemeld, maar behoorde uiteindelijk niet tot de selectie.

Het huidige kabinet heeft een ander standpunt ingenomen als het gaat om verdedigingswapens voor de BOA’s. Minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid liet onlangs aan de Tweede Kamer weten dat de proef nuttige leerpunten heeft opgeleverd. Gemeenten die dat willen kunnen binnenkort een aanvraag doen bij het ministerie om de eigen handhavers te gaan voorzien van een wapenstok. Breda gaat daar dus gebruik van maken.

Eerst training

De wapenstokken zullen niet zomaar worden uitgedeeld aan handhavers. De BOA’s zullen eerst een training succesvol moeten afronden, voordat ze met een wapenstok de straat op mogen. Volgens wethouder Adank hebben de Bredase handhavers de benodigde training in afwachting van de toestemming alvast gedaan. Adank: “Dus wat ons betreft zouden we heel snel over kunnen gaan tot het verstrekken van die wapenstok, als een goede werkgever, aan onze medewerkers.”