Breda zet in op veiligheid: vuurwerkvrije zones en geen algemeen verbod tijdens jaarwisseling

Vuurwerk, stockfoto | Foto: Gerd Altmann / Pixabay

Tijdens de komende jaarwisseling blijft het afsteken van vuurwerk op diverse locaties in Breda verboden, hoewel er geen algemeen vuurwerkverbod voor de hele gemeente komt. Dit besluit volgt na een eerder beraad waarin de gemeenteraad de mogelijkheden en beperkingen van een algemeen vuurwerkverbod heeft besproken. In plaats daarvan ondersteunt de raad de landelijke lobby voor een algeheel verbod in heel Nederland, wat volgens de raad noodzakelijk is om vuurwerkgebruik effectief uit het straatbeeld te weren tijdens de jaarwisseling.

Het vuurwerkbeleid richt zich op het bevorderen van veiligheid en het verminderen van overlast. Breda steunt waar mogelijk buurt- en straatinitiatieven die bijdragen aan een veiligere jaarwisseling. Daarnaast wijst het college specifieke kwetsbare locaties aan als vuurwerkvrije zones, zoals rond kinderboerderijen, dierenweides, zorginstellingen en in de binnenstad. Voor het overige deel van de stad gelden de landelijke vuurwerkregels. Dit betekent dat inwoners op 31 december tussen 18.00 uur en 1 januari 02.00 legaal consumentenvuurwerk mogen afsteken. Het afsteken van illegaal vuurwerk en professioneel vuurwerk zonder vergunning blijft verboden.

Verkoop

Consumentenvuurwerk mag dit jaar op drie verkoopdagen worden aangeschaft: zaterdag 28, maandag 30 en dinsdag 31 december. Alleen vergunde verkooppunten mogen vuurwerk aanbieden. Vanaf een leeftijd van 12 jaar is het toegestaan om kinder- en fopvuurwerk te kopen zoals sterretjes, knalerwten en fonteintjes. Consumentenvuurwerk, zoals vuurpijlen en Romeinse kaarsen, mogen gekocht worden vanaf 16 jaar. Er geldt een maximum van 25 kg vuurwerk per persoon.

Vuurwerkvrije zones

De vuurwerkvrije zones zijn aangewezen op basis van eerder vastgestelde criteria, waaronder bescherming van kwetsbare dieren, mensen, en historisch erfgoed. De zones rond kinderboerderijen, zorginstellingen en het historische stadscentrum blijven gehandhaafd, evenals enkele extra beschermde locaties zoals de korenmolen in Bavel. Volgens de gemeente is er begrip en draagvlak onder bewoners voor het instellen van deze zones, en de handhaving verloopt over het algemeen goed.