Afgelopen woensdagavond organiseerde de Bredase gemeenteraad het evenement ‘Vrouwen in Politiek’ in het stadhuis van Breda. Doel van de avond was het informeren en inspireren van vrouwen over een mogelijke rol in de politiek. De reden is duidelijk: slechts 33% van de mensen in de gemeenteraad in Breda is vrouw.
“Meer vrouwen in de raad betekent een betere afspiegeling van de samenleving én ruimte voor andere perspectieven en thema’s”, zo begint raadslid Celeste van Kastel (Partij voor de Dieren) de avond. Nu de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 dichterbij komen, is dit hét moment om kennis te maken met de politieke wereld in Breda. Ruim 35 vrouwen denken daar precies zo over.
Bijdragen
Zo ook Cornell Scherrenburg (44). Zij is al langere tijd geïnteresseerd in de Bredase politiek. “Ik heb me eerder kandidaat gesteld voor D66. Helaas kreeg ik toen niet genoeg stemmen om in de raad te komen. Maar wie weet in de toekomst: ik wil graag bijdragen aan de maatschappij en zou mijn huidige baan prima met de politiek kunnen combineren.”
Eline Kouwenberg en Céline Cleton van de Bredase organisatie BO Diversity nemen de presentatie op zich en geven informatie over emancipatie, feminisme en de genderkloof in Nederland. Kouwenberg: “Nederland staat 28ste op de Global Gender Gap Index. De vooruitgang stagneert al vier jaar. Met dit tempo duurt het nog 134 jaar voordat gelijkheid bereikt is.”
‘Democratie sterker met meer vrouwen’
Hoewel het vrouwenquotum bijdraagt aan verbetering, is nog altijd slechts 32% van de politici in Nederland vrouw. Cleton bespreekt de meerwaarde van vrouwen in de politiek: “Vrouwen vormen de helft van de samenleving. De democratie is sterker met meer vrouwen in de politiek. Daarnaast nemen diverse teams betere beslissingen. Tot slot brengen vrouwen andere prioriteiten in, zoals zorg, onderwijs en sociale rechtvaardigheid.”
Dan volgt een panelgesprek met vier vrouwelijke raadsleden uit Breda: Inge Verdaasdonk (SP), Mariken Voermans (VVD), Antje Beers (CDA) en Celeste van Kastel (Partij van de Dieren). Merken de raadsleden dat hun vrouw-zijn invloed heeft op hoe ze worden benaderd of gehoord binnen de raad? Verdaasdonk: “Ik ben wel een uitzondering. Er wordt soms gezegd: ‘Jij staat wel je mannetje’. Maar ik wil beoordeeld worden als mens.”
Vaker onderbroken
Beers (22) is een jong raadslid. “Mensen vinden dat bijzonder. Op een extern werkbezoek denken ze vaak dat ik de stagiaire ben, of degene die de drankjes haalt. Ik kan hier wel om lachen.” Van Kastel is zich wel degelijk bewust van genderongelijkheid. “Vrouwen worden vaker onderbroken dan mannen. Ik zeg daar wat van. In vergaderingen neem ik bewust ruimte in. En ik spreek collega’s aan met hun functie, niet met ‘meneer’ of ‘mevrouw’.”
Wat als vrouwen zeggen: “politiek is niks voor mij?” Beers: “Je kan verschillende dingen doen in de politiek: op de achtergrond, in het bestuur, in de gemeenteraad. Kijk wat bij je past. Niet denken, gewoon doen.” Van Kastel: “Ik dacht vroeger ook dat het niks voor mij was. Alles is eng in het begin, maar dat went. Zoek vooral mensen op die jou steunen.”
Normale, leuke mensen
Verdaasdonk denkt dat vanavond de grootste stap al is gemaakt. “Je bent hier niet omdat je de politiek niks vindt en de wereld niet wat mooier wilt maken.” Voermans sluit zich daarbij aan. “De politiek staat dichterbij dan je denkt. Wij zijn normale, leuke mensen die hun best doen voor de stad. Als jij dat ook bent, dan zou je hier best weleens kunnen passen.”
De avond eindigt met een borrel. De meesten praten nog na met de aanwezige raadsleden. Geïnteresseerde Cornell mengt zich in het gezelschap, net als raadslid Latifa Cherrabi van GroenLinks. Haar tips om politiek actief te worden: “Zoek de verbinding. Wees geen olifant in een porseleinkast. En denk na over wat jij belangrijk vindt om aan bij te dragen in de maatschappij. Zelf zet ik mij in voor thema’s als armoede, onderwijs en cultuur.”