Breda krijgt vanaf 2026 directe treinverbinding met Zeeland

Het NS station in Breda | Foto: Tijmen Moelker / BredaNu

Met ingang van de dienstregeling van 2026 zal de NS-intercity tussen Roosendaal en Zwolle, die ook langs Breda komt, doorgetrokken worden naar Vlissingen. De wijziging is de uitkomst van nieuwe afspraken tussen de Provincie Zeeland, NS, ProRail en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Door het realiseren van deze verbinding wordt de bereikbaarheid van de provincie Zeeland verbetert, zo meldt de NS.

De provincie Zeeland maakt zich al langer sterk voor een directe verbinding met Brabant. Gedeputeerde Harry van der Maas (SGP) laat de NS dan ook weten erg blij te zijn met deze nieuwe verbinding. De afspraken maken deel uit van het compensatiepakket ‘Wind in de Zeilen’, voor het niet realiseren van een marinierskazerne in Vlissingen.

Op dit moment rijden er vanuit Vlissingen tweemaal per uur treinen naar Amsterdam en eenmaal per uur een snelle intercity naar Roosendaal. Daar hebben reizigers een overstap van drie tot vijf minuten, waardoor bij vertraging de overstap nog wel eens gemist wil worden. Vanaf 2026 zal deze trein vanuit Roosendaal via Breda en Tilburg doorrijden naar Zwolle. Na drie jaar zal de verbinding geëvalueerd worden.