Komend weekend staat er een levensgrote versie van het bekende spel ‘Wie is het?’ op BredaPhoto. Met dit spel, genaamd ‘Wie Zijn Wij?’, willen de makers op een toegankelijke manier mensen stimuleren om met elkaar in gesprek te gaan over het slavernijverleden en de impact daarvan op de huidige samenleving.
Na de steden Vlissingen, Lelystad en Delft maakt Breda zich op voor dit evenement. Het spel bestaat uit portretten van mensen die een verbinding hebben met het slavernijverleden. Volgens de bedenkers weten veel mensen nog te weinig over het slavernijverleden. Eind vorig jaar kwam uit gesprekken met nazaten van tot slaaf gemaakten een wens naar de Rijksoverheid. Namelijk om een uitgebreid maatschappelijk gesprek te starten om dit thema meer bespreekbaar te maken. De gespreksstarter ‘Wie Zijn Wij?’ is een direct gevolg van deze oproep.
Historische verbinding
Breda is bewust gekozen als locatie voor dit evenement, gezien de historische band met de slavernij. Zo stichtte in de achttiende eeuw de Bredase kolonel Charles Egon des Langes de koffie- en katoenplantage ‘Breda’ in Suriname. Bovendien verbleef de eigenaar van de Kwatta-chocoladefabriek en cacaoplantage in Suriname in Breda. Ook werd in 1667 de ‘Vrede van Breda’ getekend, waardoor de kolonie Suriname officieel onderdeel werd van de Nederlandse Republiek.
Tekst gaat door onder de foto.
Portretten van de mensen bij het spel. | Foto: Public Cinema
Tijdens het spel reflecteren deelnemers, onder begeleiding van een gespreksleider, op hun eigen standpunten en die van anderen over de afgebeelde personen. Bij BredaPhoto worden verhalen getoond die inspireren, ontroeren, confronteren en nieuwe vragen oproepen. Ook worden er educatieve programma’s ontwikkeld. Het spel is op 25 verschillende locaties door heel Nederland te zien.
De Rijksoverheid, De Balie, Public Cinema en artistiek vormgever Mathieu Wijdeven werkten samen om het interactieve spel mogelijk te maken. Op zaterdag 2 en zondag 3 november is het spel te zien bij ‘t Zoet tijdens het BredaPhoto Festival.