Verwondering over de Tuin der Lusten in de tuin van de Nieuwe Veste

Foto: Aad Hoogendoorn

Dit weekend vindt in De Nieuwe Veste een voorstelling plaats van Tiuri. Het gaat over het schilderij De Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch. De voorstelling is onderdeel van een samenwerking tussen de theaterwerkplaats, Stedelijk Museum Breda en De Nieuwe Veste.

Het schilderij, waarvan het originele werk in Spanje is, is vermoedelijk in opdracht van de heer van Breda Engelbrecht II van Nassau gemaakt. In het Stedelijk Museum Breda is over hem een tijdelijke tentoonstelling te zien. Aansluitend op die tentoonstelling dit weekend in de tuin van de Nieuwe Veste een aantal keer een voorstelling te zien van theatergezelschap Tiuri die een ”eigen interpretatie geven” over het schilderij. “Het zal sowieso verwondering oproepen en ook een tikkeltje spanning in de positieve zin. Eigenlijk moet je iets zien zoals je naar het schilderij kijkt.”’, vertelt Wiebeke Sinke van Tiuri.

Route

Op de route van Het Stedelijke Museum naar De Nieuwe Veste zal voorafgaand aan de voorstelling een theater route worden uitgezet om mensen warm te maken voor de opvoering in de Nieuwe Veste. “Hier kan iedereen aanhaken. Voor de voorstelling zijn echter wel kaartjes nodig.”, aldus Sinke.