Maczek Memorial digitaliseert een deel van de collectie

Het Maczek Memorial | Foto: BredaNu

Het Maczek Memorial aan de Ettensebaan heeft grote plannen voor de komende tijd. Vanaf 6 juni, tachtig jaar na D-Day, is een deel van de collectie van het kenniscentrum online te zien. De voorwerpen die aan de bevrijding van Europa herinneren, zijn gedigitaliseerd en kunnen voortaan online in 3D worden bekeken.

De online collectie is te zien op de website van het museum. “Driedimensionaal kun je ze dan bekijken”, vertelt Roel Noga van het Maczek Memorial. “Dat zijn onder andere de voorwerpen die je hier ziet, maar we hebben een magazijn met nog veel meer materiaal. Dat willen we laten zien aan het publiek.”

Breder publiek

Het museum heeft veel voorwerpen die samen een inkijkje geven in de strijd die de Poolse generaal samen met zijn troepen heeft geleverd. In oktober 1944 werd Breda door hen bevrijd. De digitale collectie is meer dan een aardigheidje. Het Maczek Memorial hoopt de geschiedenis hiermee bij een breder publiek onder de aandacht te brengen.

Scholen zijn ook onderdeel van dat bredere publiek. “We hebben een heel leuk scholenprogramma, met name voor groep acht. Waar het echt om draait, is de beleving van vrijheid. Wat betekent het om vrij te zijn? Het is hier niet alleen eren, het is hier ook leren van het verleden.”