Groepen zeven laten werk samen zien in expositie ‘Kunstplukken’

Een kunstwerk in de expositie van het Bomenproject in Het Gele Huis | Foto: BredaNu

Normaal gesproken vind je in het Gele Huis in Princenhage kunstwerken van gevestigde kunstenaars. Maar de galerie biedt de komende tijd ruimte aan het werk van andere makers. De leerlingen uit de groepen 7 van basisscholen Eerste Rith en Sinte Maerte zijn namelijk aan de slag gegaan met de Plukroute in Pincenhage.

De aanleg van de plukroute begon in 2017 en moet uiteindelijk uitgroeien tot een route van 3,5 kilometer. Langs de route staan bomen en struiken waar de wandelaars noten, vruchten en bessen van mogen plukken.

Leren kijken

In mei mochten de leerlingen onder begeleiding van een educatiewerkgroep op pad op de plukroute. Vervolgens gingen de kinderen samen met kunstenaars aan de slag in het Gele Huis rondom het thema ‘bomen’. “Wat ik erg hoop, is ten eerste dat ze leren kijken in de natuur”, vertelt Lidy Meier van Het Gele Huis. “Maar ook dat ze leren kijken met kunst. Dat ze zien dat er verschillende technieken zijn.” Volgens Meier is dat goed gelukt. “Dat heb ik vooral met het houtskool gezien. Dat ze helemaal in die tekeningen kruipen. Als je die goed bekijkt, zijn het pareltjes!”

Pleun is één van de leerlingen die de afgelopen tijd haar creatieve geest mocht loslaten in het Gele Huis. “Ik heb een boom gemaakt met allemaal verschillende tijdschriften die je mocht afscheuren. Ik vond het leuk, want je hoefde het niet precies te doen. Je mocht gewoon plakken waar je wilde”.

Tastbare natuur

Ondanks dat het werk door jonge kinderen wordt gemaakt, gaat het om een serieuze expositie. En die moet natuurlijk ook officieel geopend worden. Die eer was aan cultuurwethouder Marike de Nobel (GroenLinks). “Het is heel belangrijk om te zorgen dat je vroeg begint”, vindt De Nobel. “Dat je kinderen bewust maakt van de belang van de natuur. En als je dat kunt combineren met cultuur, met dingen maken, dat maakt dat het voor hen ook tastbaar wordt.”

De expositie in Het Gele Huis in Princenhage is komende week nog te zien op vrijdag, zaterdag en zondag.