Er was eens… een sprookjesboek voor studenten

“Er was eens een sprookjesboek, gemaakt met en voor studenten”, vertelt Raimke Groothuizen. Zelf is ze natuurlijk ook ooit student geweest en, net zoals iedere student, tegen bepaalde dingen aangelopen. Nu is ze docent en probeert ze studenten zo goed mogelijk te ondersteunen. Onlangs presenteerde ze haar boek ‘Sprookjesboek voor studenten’ in De Avenue in Breda.

En waarom een sprookjesboek? “Ik vond het vooral heel grappig”, zegt Groothuizen. Een manier om de soms erg moeilijke verhalen van studenten over te brengen aan andere studenten, docenten, ouders en anderen betrokken bij het onderwijs. 

Voor en door studenten

Het boek is geschreven in samenwerking met twintig studenten. Deze studenten deelden hun verhaal met Groothuizen. Onderwerpen als prestatiedruk, onzekerheid, hoe de maatschappij neerkijkt op mbo-studenten en financiële druk komen voorbij. De studenten hopen dat het delen van hun verhaal kan leiden tot verandering in de maatschappij en het onderwijssysteem. 

En ze leefden nog lang en gelukkig

Raimke Groothuizen is docent aan Avans Hogeschool en geeft les bij de opleiding communicatie. Daar wil ze de docent zijn die ze als student niet tegen is gekomen, maar wel nodig had. Ze ziet veel studenten, ook van andere studies en onderwijsniveaus, vastlopen. Door middel van het boek hoopte ze een manier te vinden om de hoopvolle verhalen van andere studenten met die studenten te delen. Want net zoals bij een sprookje, lopen de verhalen in het boek van Groothuizen goed af.