Electron geeft niet op, ondanks afwijzing ontwikkelplan

Foto: Electron

Al langere tijd is culturele broedplaats Electron bezig met het schrijven van een ontwikkelingsplan. In dit plan staat beschreven hoe de organisatie verder moet, na de herinrichting van het Havenkwartier en de daardoor vereiste relocatie van Electron. De gemeente heeft het plan echter deze week afgewezen.

De gemeente gaf het college in 2021 de opdracht om samen met Electron te kijken hoe het bestaan van de broedplaats voortgezet kon worden. Electron werkte met een vastgoedontwikkelaar, architecten en meer dan dertig Bredanaars aan het ontwikkelplan. In het plan is uitgebreid terug te lezen hoe de toekomst van Electron er uit zou zijn. Met alle informatie van de locatie tot de verschillende functies die het zou vervullen.

Beoordelingscriteria

De organisatie diende dit ontwikkelplan in bij het college van de gemeente Breda op 2 maart. Op 7 juni ontving Electron de afwijzing van het plan. Het plan werd afgewezen door het college omdat het niet haalbaar zou zijn. Electron reageert hierop met een brief met vragen, bijvoorbeeld over eerder niet aangegeven beoordelingscriteria van het plan. Directeur van Electron Lisette Spee geeft aan dat het voelt als het maken van een toets waarvoor je heel goed hebt geleerd, maar waarover je docent in je rapport zet dat de toets toch over iets anders bleek te gaan.

Teleurgesteld, genegeerd

Electron geeft aan dat het teleurgesteld is met de beslissingen van het college. Lisette Spee zegt dat Electron zich genegeerd voelt. “De gemeente had volgens haar letterlijk de opdracht dit samen met Electron op te lossen en ze volgen hun eigen opdracht niet op”, vertelt ze, “En nu slopen ze het pand terwijl we er nog in zitten”. Het is een abrupt einde van een 2,5 jaar durend lang proces. Daarbovenop wordt de sloopplanning dus ook nog naar voren gehaald. De organisatie haar ruimtes deze maand al opleveren, in plaats van het eerder geplande eind 2024.

“We geven de moed niet op”, geeft Electron aan onder haar brief als reactie op de afwijzing. “As we speak, werken we aan een presentatie voor de gemeenteraad”, geeft Lisette Spee aan, “We gaan hen bijpraten over wat er gebeurd is en wat de oplossing kan zijn, zodat de raad weer opdracht kan geven aan het college”.