Roger Merling Meijer is tattoo-artiest en ondernemer in Breda. Met bijna dertig jaar ervaring in het vak heeft hij veel meegemaakt: van de stijgende populariteit van tattoos tot de uitdagingen rond regelgeving en hygiëne. Toch blijft hij optimistisch over de toekomst van zijn vakgebied.
Op zijn negentiende begon hij met tatoeëren als hobby. “Ik begon gewoon thuis met mijn broer, en ik ben nu 46”, vertelt hij. Niet lang daarna startte hij als leerling bij Bunker Tattoo, waar hij inmiddels eigenaar van is. Voor Merling Meijer is het zetten van permanente inkt in iemands huid de normaalste zaak van de wereld. “Tatoeëren heeft alles wat mij gelukkig maakt: contact met mensen, hen blij maken en creatief bezig zijn.” Vooral dat contact vindt hij belangrijk. “Je hebt niet met iedereen een klik, dat is waar. Maar meestal wel, en er ontstaan ook vriendschappen.” Dat zijn werk permanent op iemands lichaam blijft staan, maakt het voor hem niet per se specialer. “Het hoort bij het vak. Over het algemeen gaat een tattoo één leven mee. Dat maakt het misschien zelfs minder permanent dan een schilderij.”
Enorme groei
Als iemand die al lang meedraait in de tattooscene, heeft Merling Meijer de explosieve groei van de branche in de jaren 2000 van dichtbij meegemaakt. Volgens hem speelde het televisieprogramma Miami Ink daarin een grote rol. “Die show zorgde voor de grootste piek in de tattoo-scene.” Ook herinnert hij zich de eerste tattoo-conferentie in Breda nog goed: “Het was echt bommetje vol.” (Tekst gaat door onder de video.)
Toch ziet de tatoeëerder ook dat de mystiek rond tatoeëren door de media-aandacht deels verdwenen is. Daardoor is het vak toegankelijker geworden voor een breder publiek. “Je ziet tegenwoordig klanten van alle leeftijden en achtergronden — van bankdirecteuren tot oma’s die vroeger nooit een tattoo mochten.” Hoewel tattoos steeds zichtbaarder zijn in het straatbeeld, is het stigma volgens Merling Meijer nog niet volledig verdwenen. “Het hangt sterk af van je omgeving. Op de voetbalclub is het meer geaccepteerd dan op de hockeyclub, omdat veel profvoetballers ook tattoos hebben.”
Uitdagingen
Merling Meijer kijkt ook vooruit en is zich bewust van de veranderingen die op de branche afkomen. Hij houdt rekening met strengere hygiënevoorschriften en werkt samen met zijn team aan een handboek voor internationale artiesten die in zijn studio willen werken. “Internationale artiesten hanteren vaak andere regels. Daarom krijgen we de vraag: hoe zorgen jullie ervoor dat zij binnen onze regelgeving veilig kunnen werken?”
Het aantal tattooshops in Nederland is de laatste jaren toegenomen. Volgens cijfers van het CBS is het aantal shops tussen 2022 en 2023 verdubbeld. “Ook in Breda zijn er meerdere bijgekomen,” ziet Merling Meijer. Toch maakt hij zich daar niet druk om. “Als iemand zich in de tattoo-scene wil vestigen, waarom zou ik dat niet gunnen?”