Culturele instellingen krijgen vierjarige subsidie, wat kunnen ze daarmee doen?

Acht culturele instellingen in Breda hebben van de gemeente subsidie voor vier jaar toegewezen gekregen. Zij zijn gekozen omdat zij voldoen aan de criteria van de commissie en krijgen daarom gezamenlijk een bedrag van 510.000 euro per jaar. Maar wat levert zo’n bijdrage nu eigenlijk concreet op voor een culturele instelling?

De subsidie is onderdeel van het nieuwe cultuurbeleid van de gemeente. Naast vijftien grote instellingen zoals de Nieuwe Veste en het Chassé Theater krijgen ook acht kleinere instellingen een steun in de rug. De acht organisaties waar het over gaat zijn: KOP, Witte Rook, IDFX, Stormkamer, Zout, Dansnest, Corpo Maquina Society en Bureau Pees.

“We zijn heel blij dat wij zijn uitgekozen als kunstorganisatie voor de subsidie”, vertelt Meike Veldhuijsen, directeur van KOP. “Het biedt ons meer mogelijkheden tot toekomstperspectief voor ons en vooral de erkenning van gemeente Breda is heel fijn.”

“Ook zijn er nu meer mogelijkheden voor samenwerkingen”, vervolgt Meike. “We kunnen ook programma’s organiseren om andere kunstenaars meer ervaring op te laten doen. Ook gaan we een KOP-community starten met onze eigen kunstenaars. Zo kunnen ze met elkaar in contact blijven en samen te kijken naar nieuwe mogelijkheden zoals uitbreidingen, binnen onze eigen organisatie.”

Kers op de taart

IDFX is een kunstorganisatie die zich richt op experimentele kunst. “Het is voor ons een kers op de taart dat we zijn uitgekozen voor de vierjarige subsidie”, zegt Dorien Eggink, die de dagelijkse leiding over IDFX in handen heeft. “We gaan zelf gewoon door zoals we dat eerst deden qua programma’s en evenementen. Alleen nu hebben we de mogelijkheid om onze programma’s nog beter te promoten en nog spectaculairder te maken.” Ook legt Dorien uit dat het zonder subsidie het zeer lastig is voor kunstorganisaties als IDFX. ”Subsidies zijn zeer belangrijk voor ons, zeker als een organisatie uit de underground scene, die geen commerciële evenementen behandelt.”